IZBORI U POLJSKOJ: Šta se događa sa populizmom u Evropi?

IZBORI U POLJSKOJ: Šta se događa sa populizmom u Evropi?


Gergelji Karacsoni, predvodnik ujedinjene mađarske opozicije, porazio je u Budimpešti kandidata Orbanovog Fidesa i dosadašnjeg gradonačelnika Ištvana Tarloša. Bilo je to prvi put da je dosad razjedinjena opozicija, koju je Orban strateški godinama podrivao, nastupila jedinstveno. Pomoglo je i to što je radikalno desna stranka Jobik odlučila da ne otežava opoziciji tako što je odustala od isticanja sopstvenog kandidata. To se pokazalo više nego korisno.

Samo četiri sata posle zatvaranja biračkih mesta, Tarloš je priznao poraz i čestitao protivniku. Od same pobede opozicionog kandidata, možda je još važnija informacija da je opozicija osvojila većinu i u gradskom veću Budimpešte koje sada postaje centar opozicione borbe protiv premijera.

EPA-EFE/GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL

EPA-EFE/GEOFFROY VAN DER HASSELT / POOL

Mediji su naprečac ovaj uspeh okarakterisali kao početak kraja Orbana, njegov najveći poraz u poslednjoj deceniji i konačno sumrak populizma u Evropi. Naslovi su neodoljivo podsećali na one iz Turske. Kao i u Istanbulu, u Budimpešti su iskrsla pitanja: Da li opozicija zaista ima šanse da porazi vladajuću strukturu? Kakav odgovor sprema vlast? I da li populizam gubi na snazi?

Dok populistički mađarski premijer beleži poraz u Budimpešti, prvi u poslednjih deset godina, populisti u Poljskoj cementiraju svoju poziciju. Ukoliko rezultati budu potvrđeni, ovo će biti prva stranka koja je osvojila parlamentarne izbore sa ovako impresivnim postotkom. Šta se događa sa populizmom u Evropi, čitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kisocima.

Ekspres182

Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar