“NOVI IMPULS PROŠIRENJU” Joksimović: Dobre vesti za Srbiju iz Brisela

“NOVI IMPULS PROŠIRENJU” Joksimović: Dobre vesti za Srbiju iz Brisela


Za Srbiju je značajno što predloženi kandidat za proširenje Laslo Trošanji dolazi iz Mađarske, jer ta zemlja, prema rečima ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, u kontinuitetu, i to vrlo glasno, podržava politiku proširenja i najglasniji je zagovornik brzog napretka Srbije na evropskom putu.

Navodeći da već godinama slušamo dosta skeptičnu retoriku u vezi politike proširenja, Joksimović je ocenila da će, ukoliko prođe, mađarski kandidat uneti pozitivniji ton.

“Ovako predložena komisija daje novi impuls politici proširenja i novi zamajac u njenom oživljavanju”, rekla je Joksimović u Briselu i podsetila da je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svom prvom obraćanju rekla da politika proširenja ostaje važna i da postoji otvorena perspektiva za Zapadni Balkan.

EPA/STEPHANIE LECOCQ

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Povezane vesti – Novi komesar za proširenje EU iz Višegradske grupe

Takođe, Joksimović je ukazala na dobre bilateralne odnose Srbije i Mađarske, izrazivši uverenje da će se to reflektovati na pozitivnu ulogu budućeg komesara za proširenje.

“Važno je i da se sam portfelj više ne zove ”pregovori o proširenju” nego portfelj za politiku proširenja i susedstvo, što je korak napred u razmatranju politike proširenja”, ocenila je Joksimović.

02 johanes han

Kao drugu važnu i dobru vest za Srbiju, Joksimović je navela to što je bivši komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, predložen za možda jedan od najvažnijih resora – budžet i administracija.

“Za nas je to značajno, jer on vodi računa i o odredbama novog budzeta kojima se prave projekcije za prijem novih članova, što je uvek važan signal za proširenje”, rekla je Joksimović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar