Vesti
10.09.2019. 16:23
Tanjug

"NOVI IMPULS PROŠIRENJU" Joksimović: Dobre vesti za Srbiju iz Brisela

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za Srbiju je značajno što predloženi kandidat za proširenje Laslo Trošanji dolazi iz Mađarske, jer ta zemlja, prema rečima ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, u kontinuitetu, i to vrlo glasno, podržava politiku proširenja i najglasniji je zagovornik brzog napretka Srbije na evropskom putu.

Navodeći da već godinama slušamo dosta skeptičnu retoriku u vezi politike proširenja, Joksimović je ocenila da će, ukoliko prođe, mađarski kandidat uneti pozitivniji ton.

"Ovako predložena komisija daje novi impuls politici proširenja i novi zamajac u njenom oživljavanju", rekla je Joksimović u Briselu i podsetila da je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u svom prvom obraćanju rekla da politika proširenja ostaje važna i da postoji otvorena perspektiva za Zapadni Balkan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Povezane vesti - Novi komesar za proširenje EU iz Višegradske grupe

Takođe, Joksimović je ukazala na dobre bilateralne odnose Srbije i Mađarske, izrazivši uverenje da će se to reflektovati na pozitivnu ulogu budućeg komesara za proširenje.

"Važno je i da se sam portfelj više ne zove ''pregovori o proširenju'' nego portfelj za politiku proširenja i susedstvo, što je korak napred u razmatranju politike proširenja", ocenila je Joksimović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kao drugu važnu i dobru vest za Srbiju, Joksimović je navela to što je bivši komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han, predložen za možda jedan od najvažnijih resora - budžet i administracija.

"Za nas je to značajno, jer on vodi računa i o odredbama novog budzeta kojima se prave projekcije za prijem novih članova, što je uvek važan signal za proširenje", rekla je Joksimović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve