Vesti
08.06.2020. 12:05
M. Paunović

Novo hrvatsko prekrajanje istorije?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada je pre otprilike tri godine, u vreme dok je još bila predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović izjavila da je „Za dom spremni“ „stari hrvatski pozdrav koji je, nažalost, kompromitovan u vreme ustaških dana“, retko ko je u Hrvatskoj, pa i srpskoj javnosti burno reagovao. Ne zbog nedostatka težine same izjave, već zbog toga što je to ipak izgovorila Kolinda, ista ona koja se ponosila hrvatskom antifašističkom tradicijom.

Iako je od tada promenila svoje rukovodstvo, Hrvatska i danas, sa Zoranom Milanovićem na čelu, ne deluje ništa manje konfuzno.

Poslednja u nizu kontroverznih odluka delo je Visokog prekršajnog suda Hrvatske. Naime, ovaj sud je pre nekoliko dana na opštoj sednici svih sudija odlučio da poklič „Za dom spremni“ na početku pesme „Bojna Čavoglave“ Marka Perkovića Tompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.

Od 19 prisutnih sudija, čak njih 14 je glasalo za stav da je poklič na početku Tompsonove pesme dopušten, četvoro je zauzelo stav da je javna upotreba tog pokliča uvek i u svim okolnostima, pa i u Tompsonovom slučaju protivzakonita i predstavlja prekršaj, dok je jedan sudija ostao uzdržan.

Ukratko, na osnovu ove odluke, Tompson će poklič „Za dom spremni“ i dalje moći nekažnjeno da uzvikuje na koncertima u Hrvatskoj. A ostali?

Da je u pitanju krajnje dvosmislena odluka otkriva odgovor portparolke Visokog prekršajnog suda Gordane Korotaj na pitanje novinara „Jutarnjeg lista“ da li to znači da će i drugi izvođači „Bojne Čavoglave“ moći nekažnjeno da uzvikuju isti poklič.

"Razmatraćemo ta pitanja kada dođu na sud, ukoliko dođu“, istakla je Korotaj.

Paradoksu samog slučaja doprinosi i činjenica da je presuda o slučaju Tompsona suprotna nizu pravosnažnih presuda koje je od 2015. godine do novembra prošle godine doneo Visoki prekršajni sud, u kojima su prekršajno kažnjavani oni koji su javno uzvikivali ili isticali taj poklič.

Iako se državni vrh Hrvatske, u trenutku pisanja teksta, nije oglasio povodom odluke Visokog prekršajnog suda, bilo je i onih poput Brune Esih, liderke stranke Nezavisni za Hrvatsku, koja je sa oduševljenjem dočekala ovu odluku suda.

"Službeno je! Od danas bez straha od progona i s ponosom (što smo činili i pre) možete koristiti pozdrav HOS-a i svih hrvatskih branitelja iz domovinskog rata“, napisala je Esih na svom Fejsbuk profilu. Sa druge strane, povodom iste odluke, oglasio se i Građansko- liberalni savez.

"Odluka Visokog prekršajnog suda o tome da je dozvoljeno uzvikivati nacističko-ustaški poklič 'Za dom spremni" još je jedno udaljavanje Republike Hrvatske od civilizovanih zemalja i naroda. Svi misleći ljudi u ovoj zemlji trebalo bi ozbiljno da se zabrinu zbog sada više ne puzajuće, nego institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma u našoj domovini“, navodi se između ostalog u saopštenju Građansko- liberalnog saveza.

Zaključak svega navedenog moglo bi da bude pitanje - da li je „legalizacija“ pokliča „Za dom spremni“ u Tompsonovoj pesmi put ka još jednom prekrajanju hrvatske istorije? Odnosno, da li je cilj da na kraju ove balade na službeni pozdrav u NDH ipak gledamo kao „stari hrvatski pozdrav koji je kompromitovan u vreme ustaških dana“?

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve