Vesti
12.06.2020. 12:40
Tanjug

NOVO ISTRAŽIVANJE: Evo koje liste će najverovatnije preći cenzus

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prema poslednjem predizbornom istraživanju agencije "Faktor Plus" i "Blica", cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije na parlamentarnim izborima prešlo bi šest lista, a najviše glasova osvojila bi Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića.

Naprednjaci bi, prema istraživanju osvojili 58, 2 odsto glasova birača, prenosi "Blic", a prema rečima direktora agencije "Faktor Plus" Vladimira Pejića moguće je da vladajući naprednjaci idu i preko 60 procenata.

"Realno je moguće i više, ali bi to, ako mogu da komentarišem, značilo previše dominacije. Pritom, oni su dominanti i sa bojkotom i bez njega. Njihov odlazak na više od 60 odsto značio bi i da su svi drugi, osim možda SPS-a, beznačajni, a to ni samim naprednjacima ne odgovara. Ali, znajući Vučića, mislim da ga to neće interesovati. On će, kao Nemci u fudbalu, gledati da da golova koliko god može", objašnjava Pejić.

U parlament bi trebalo da uđe, kako se navodi, i koalicija SPS-JS sa 12,5 odsto glasova, kao i lista SPAS Aleksandra Šapića sa 4,9 odsto glasova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Pejić veruje da će koalicija SPS-JS dobro proći na izborima, jer, kako kaže za "Blic", prvi su ušli u kampanju i aktivni su na terenu, a njihovo biračko telo i kadrovi su stariji, uz SNS jedini imaju opipljivu snagu.

Pejić navodi i da u ovom momentu nije iznenađenje i to da bi za SPAS glasalo 4,9 odsto anketeiranih, jer na jednoj strani deo opozcijije bojkotuje, a drugi se deli, pa se Šapić izdigao i miran dočekuje izbore.

Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića i Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja osvojili bi po 3,4 odsto glasova, ali, napominje Pejić, PSG ima amplitude u rejtingu koje zavise od karaktera Sergeja Trifunovića,ali i od poteza koje su vukli, poput onoga kada su najpre nameravali da bojkotuju izbore, a potom od toga odustali.

Šesta lista koja bi prešla cenzus sa tri odsto glasova je "Metla 2020" koju vodi Miloš Jovanović.

Iza njih još su D JB sa 2,8 odsto glasova, UDS sa 2,7, Zavetnici 2,6, POKS 2,4 i 4,1 odsto anketiranih glasalo bi za nekog drugog.

Istraživanje pokazuje i da se izbori održavaju sad u nedelju, na njih bi izašlo 46 odsto upisanih birača, 34 odsto ne bi, a ne znam ili nemam stav ima 20 odsto ispitanika, prenosi "Blic".

Na parlamentarnim izborima 21. juna učestvovaće 21 izborna lista.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve