Vesti
24.03.2024. 22:05
Beta

Patrijarh Porfirije

"Nevina krv koja je pala 1999. postala je zalog naše nade i seme spasa"

1
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Širom Srbije obeleženo je 25 godina od NATO bombardovanja na SRJ, a centralna manifestacija održana je u Prokuplju, na Trgu topličkih junaka.

U Prokuplju su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh srpski Porfirije, koji je održao pomen žrtvama NATO agresije, kao i Anđelka Tošović, sestra najmlađe žrtve bombardovanja, jedanaestomesečne devojčice Bojane Tošović.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je nevina krv padala širom naše zemlje 1999. i da zato pamtimo prošlost, ali da živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno idemo u budućnost.

"Sabrali smo se da molitvom Bogu koji je ljubav i koji prebiva u ljubavi, posvedočimo svoju neotstupnu opredeljenost da budemo na strani ljubavi, a ne mržnje, na strani mira, a ne rata, pravde, a ne tiranije, istine, a ne laži, nevinih, a ne zločinaca. Istina za volju i jedna i druga dimenzija ljudskog ispoljavanja pre ravno 25 godina pretvorila je ovu grudu zemlje u svetsku pozornicu na kojoj se po ko zna koji put u istoriji potvrdila drevna istina kako je čovek velik samo kad je čovek i kako je bezdušan kad se opredeli za antičoveštvo", istakao je patrijarh Porfirije.

Naglasio je da je srećan čovek, blagosloven kao sveštenik jer nikakav ultimatum nije pokolebao naš narod da odustane od ljubavi Boga i bližnjeg.

"Iako je cena takvog opredeljenja vrlo skupa, ona je istovremeno i zalog opstanka i trajanja, ne samo na geografskim mapama, nego i u večnosti. Zar i mala Milica Rakić i Topličanin Boban Nedeljković i ostalih 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji, i svi stradali nisu stajali na istoj strani - strani nevine žrtve? Nevina krv koja je tad pala širom zemlje, postala je zalog naše nade i seme spasa", rekao je Porfirije.

Ukazao je da su naš orijentir i merilo sveti mučenici koji su ostali dosledni sebi i vrednosnom sistemu koji nema alternativu.

"Zato, i pored činjenice da smo izgubili najmilije, naše poverenje u Boga čini da glavni osećaj koji nas obuzima nije neutešna žalost i nenadoknadivi gubitak nego najdublje saznanje i uverenje da smo imali, imamo, i imaćemo najdostojnije među nama, koji ni za šta nisu hteli i neće da zamene svoju žrtvu za egzekutorske privilegije", istakao je patrijarh Porfirije.

Okupljenima na Centralnoj manifestaciji u Prokuplju je poručio da kroz život idu sa porukom mira i ljubavi i uverenjem da je dobro jače od zla.

"Pamtimo prošlost, živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno gledamo i idemo u budućnost imajući za vodinju nadu, jer po reči Svetog pisma nada ne postiđuje", poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Aleksandar Vučić izjavio je da je prošlo 25 godina, ali da Srbija "još uvek ne pristaje na komadanje".

On je na centralnoj ceremoniji rekao da je prva NATO bomba 24. marta 1999. godine, koja je ubila srpskog vojnika Bobana Nedeljkovića, pala baš u Prokuplje.

"A oni su ubli Bobana zato što su hteli da nam unište otadžbinu, da nam unište Srbiju, da je raskomadaju i misle da su u tome uspeli. Prošlo je 25 godina i još se ne damo, još ne pristajemo na komadanje Srbije... Ima jedan mali narod u Evropi, u jednoj maloj zemlji na jednoj maloj teritoriji, koji se i dalje ponosno i dostojanstveno drži, koji ne pristaje na okupaciju i naređenja sa strane", kazao je Vučić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je današnji dan "strašan dan u istoriji", dodajući da u srpskom narodu ima mnogo onih koji su izgubili nekoga "zato što je neki tuđin hteo ovde da upravlja i moderira naše živote".

"Šta ste hteli da ovim uradite? Da promenite naš karakter? Da kažete kako ste hteli da promenite režim koji vama nešto navodno nije odgovarao i bacali ste bombe prvi put u istoriji, a rušili ste stotine režima, bez vojnih intervencija", kazao je Dodik.

Na skupu se obratila i Anđelka Tošović iz Kuršumlije, kojoj su tokom NATO agresije stradali sestra Bojana, najmlađa žrtva bombardovanja koja je imala 11 meseci, kao i 29-godišnji otac Božin.

NATO agresija na SR Jugoslaviju započeta je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana, do 10. juna.

Tačan broj poginulih nikada nije utvrđen, ali se procenjuje da je poginulo oko 250 vojnika i policajaca, kao i 2.500 civila.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve