Vesti
18.05.2023. 11:45
Beta

Centar za podršku ženama

Dan sećanja na žene žrtve nasilja: 18 ubistava u 2023.

Seksualno nasilje
Izvor: Shutterstock

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja – 18. maj, Centar za podršku ženama istakao je da je od početka 2023. godine u Srbiji u porodično-partnerskom kontekstu ubijeno 18 žena.

Među žrtvama u 2023. je 16 punoletnih žena i dve maloletne devojčice, a pet ubistava učinjeno je vatrenim oružjem, pokazali su podaci koje prikupljaju ženske organizacije i izveštaji medija.

U saopštenju je istaknuto da je samo u masovnim ubistvima koja su se desila 3. i 4. maja ove godine, ubijeno devet devojčica, što ukupan broj ubijenih od početka godine povećava na 27.

"Živimo u zemlji u kojoj je svaka druga žena doživela neki oblik nasilja, a od 2010. godine do danas od strane člana porodice ili partnera ubijeno je najmanje 330 žena. Podaci pokazuju da se svaka treća ranije obraćala nadležnim institucijama za pomoć", navela je Biljana Stepanov u ime Centra za podršku ženama.

Ona je dodala da je do sada identifikovano da institucije kada je reč o zaštiti od nasilja, ne reaguju blagovremeno, ne prepoznaju nasilje, nemaju dobru procenu rizika, odnosno ne postoji kapacitet ni znanje u sistemu zaštite žena.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je 2017. godine kako bi se javnost, ali i nadležne institucije, stalno podsećale na rizik od femicida i njegove posledice.

Svetska zdravstvena organizacija definiše femicid kao "ubistvo žena zato što su žene", a UN kao "ubistvo žena i devojčica povezano sa polom".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

UN: 80 odsto žena u Srbiji bilo izloženo nasilju u javnom prostoru
Nasilje nad ženama

Zabrinjavajući podaci

06.12.2022. 16:04

UN: 80 odsto žena u Srbiji bilo izloženo nasilju u javnom prostoru

U onlajn izveštavanju sve više je prisustan seksizam, rodni stereotipi, otkrivanje identiteta žrtava, zloupotreba privatnih informacija i sekundarna viktimizacija žrtve ocenjeno je na predstavljanju "Vodiča o etičkom i nediskriminatornom izveštavanju o nasilju nad ženama i devojčicama u onlajn sferi".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve