Vesti
15.11.2021. 17:39
Tanjug

Godišnjica

Obeleženo 12 godina od smrti patrijarha Pavla

Patrijarh Pavle
Izvor: EPA / SRDJAN SUKI

U manastiru Rakovica okupio se danas veliki broj vernika koji su došli da odaju poštu i time obeleže 12 godina od smrti patrijarha Pavla.

Tim povodom je u manastiru služena jutarnja liturgija.

Iako nije zvanično proglasen svecem, vernici patrijarha Pavla oslovljavaju tako, navodeći da ga pamte kao skromnog i mudrog čoveka koji je živeo u skladu sa načelima koja je propovedao.

Svetovno ime patrijarha Pavla je Gojko Stojčević, a ime Pavle dobio je u manastiru Blagoveštenju, gde se zamonašio 1948. godine.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1957. godine.

U svojoj eparhiji je gradio nove crkve i obnavljao stare.

Kao episkop raško-prizrenski svedočio je u Ujedinjenim nacijama pred mnogobrojnim državnicima o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Patrijarh Pavle koji je u narodu bio omiljen zbog skromnosti i istinoljubivosti, bio je 44. srpski patrijarh i preminuo je u 95. godini 15. novembra 2009. godine.

Na dan sahrane na putu od Saborne crkve u Beogradu gde je kovčeg sa telom bio izložen, do porte manastira Rakovica ispratile su ga stotine hiljada poštovalaca.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Profesor dr Radmilo Janković: Crkva treba više da pomogne u ovoj pandemiji
Radmilo Janković

Intervju

13.11.2021. 13:52

Profesor dr Radmilo Janković: Crkva treba više da pomogne u ovoj pandemiji

Profesor dr Radmilo Janković, anesteziolog, zamenik direktora UKC Niš i sekretar Evropskog udruženja anesteziologa, neko je ko uživa veliko poverenje među građanima Srbije. To poverenje zavredeo je pre svega svojim transparentnim stavom i predstavljanjem stvari onakvim kakve zaista jesu. Bez uvijanja, često izgovarajući ono što u datom trenutku možda ne želimo da čujemo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve