Vesti
24.05.2021. 14:12
Tanjug

Pomogli i zatvorenici

Obezbeđena sredstva za lečenje malog Gavrila

Novac,evri
Izvor: Shutterstock

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da obezbeđena nedostajuća sredstva za lečenje malog Gavrila Ðurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Sredstva će biti na raspolaganju porodici odmah, kako bi se Gavrilo što pre uputio na lečenje.

Gavrilo Ðurđević iz Kragujevca boluje od retke i progresivne neuromišićne bolesti – spinalne atrofije tip 1, a nadu za izlečenje daje nova i skupa genska terapija za koju je potrebno 2,4 miliona evra.

Novčana pomoć sakupljana je donacijama i humanitarnim aukcijama, a sada se uključio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kojem su se obratili predstavnici Ministarstva zdravlja. 

U prikupljanju novca učestvovala su i osuđena lica u Kazneno-popravnom zavodu Ćuprija, kao i zaposleni i zatvorenici u Okružnom zatvoru Kragujevac i Kazneno-popravnom zavodu Niš.

U zavodu u Ćupriji je 76 osuđenika, što je skoro 70 odsto lica od ukupnog broja, poklonilo nešto više od 46.000 dinara. Svoju humanost je pokazalo i 670 osuđenika u KPZ Niš kad su tokom Uskrsa prikupili skoro 300.000 dinara za malog Gavrila i tako se pridružili zaposlenima i pritvorenim licima u OZ Kragujevac koji su ranije izdvojili 80.000 dinara.

Uprava ističe da je ovo samo jedan u nizu primera humanosti lica lišenih slobode u kazneno-popravnim ustanovama kad je u pitanju lečenje dece.

U KPZ u Požarevcu (Zabeli) 174 osuđenika prošle godine su poklonili 122.000 dinara za lečenje bolesne dece u Srbiji i to odrekavši se dela novca koji im je uplaćen na ime pomoći države od 100 evra za ublažavanje posledica epidemije korona virusa.

Uprava podseća i na to da se na početku epidemije oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji (Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu) odreklo 4.700 suvih obroka u korist najsiromašnijih građana.

Osuđenici u zavodu u Sremskoj Mitrovici su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava prošle godine poklonili Svratišu za decu Novi Beograd skoro 4.000 suvih obroka i 500 zaštitnih maski koje sami šiju od marta prošle godine.

Osuđenici u KPZ u Nišu su 2018. godine, zajedno sa zaposlenima, donirali novac za kupovinu pokretnog inkubatora za bebe koji ima presudan značaj za život tek rođene dece u ovom gradu, podseća Uprava.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mesi: "Para Gavrilo"
Lionel Mesi

Bravo!

10.05.2021. 16:48

Mesi: "Para Gavrilo"

Posle Kristijana Ronalda i argetinski fudbaler Lionel Mesi poslao je potpisan dres Barselone za humanitarnu licitaciju, kako bi se prikupila sredstva za lečenje osmomesečnog Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve