Vesti
01.08.2021. 08:26
Tanjug

Rio Tinto

"Obojena voda u mestu Gornje Nedeljice nema veze s nama"

potok, reka
Izvor: Shutterstock

Kompanija "Rio Sava Eksplorejšn" (RSE), odbacila je tvrdnje pojedinih medija da je početak njenih iskopavanja razlog za obojenost crvenom bojom bare, odnosno jezera u mestu Gornje Nedeljice.

"Ovim putem obaveštavamo javnost da se bara (jezero) nalazi na privatnoj parceli na koju kompanija ne polaže prava, niti vrši nikakva ispitivanja. RSE poziva vlasnika parcele na kojoj se nalazi pomenuta bara (jezero) da bez odlaganja o ovoj pojavi obavesti nadležne inspekcijske organe, kako bi se utvrdio sastav i poreklo izlivene crvene vode", ističe se u saopštenju.

RSE, koja je srpska ćerka kompanija "Rio Tinto Grupe" napominje da je takođe veoma zainteresovana da od nadležnih i stručnih organa sazna uzrok ove neobične pojave.

Političko rudarenje

Slučaj "Rio Tinto"

Rudar, rudnik

Slučaj "Rio Tinto"

22.06.2021. 08:10

Političko rudarenje

"U periodu od 2007. do 2018. u radijusu od oko 200 metara postojalo je 15 istražnih bušotina koje su služile za utvrđivanje položaja rudnog tela u ležištu Jadar. Nijedna od tih 15 bušotina nije izvedena kao hidrogeološka, bušotine su zacementirane od dna do površine terena, i u njima i oko njih nema i ne može biti nikakve podzemne vode koja bilo gde cirkuliše. Imajući u vidu ove činjenice, apsolutno je nemoguće da su ove bušotine uzrok nakupljanja vode, ni njene obojenosti crvenom bojom", naglašava se u saopštenju.

RSE ukazuje da se projekat Jadar nalazi u fazi studije izvodljivosti, i tek nakon ishodovanja svih dozvola može da počne sa izgradnjom rudnika i svih pratećih kapaciteta.

"Dakle, ne može biti reči da je Rio Tinto 'počeo sa iskopavanjem', jer nas od tog trenutka deli minimum pet godina", napominje se u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Narod će se pitati o Rio Tintu"
Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

28.07.2021. 18:10

"Narod će se pitati o Rio Tintu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da nije tačno da će opština Loznica promeniti prostorni plan, jer je to u nadležnosti Republike, te ponovio da će se o Rio Tintu pitati isključivo narod.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
21.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve