Vesti
27.10.2020. 14:11
Tanjug

Epidemiološka situacija u

"OČEKUJE SE PORAST ZARAŽENIH" Kon: Razmišljamo o pooštravanju mera

tan2020-8-11_155257318_0_small.jpg

Epidemiološka situacija u Srbiji je nepovoljna i dalje se pogoršava, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv Covid-19

Epidemiološka situacija u Srbiji je nepovoljna i dalje se pogoršava, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv Covid-19 Predrag Kon i dodaje da se razmišlja o pooštravanju mera.

On je za TV Pink naveo da to što je juče bila 341 novozaražena osoba, nije odraz prave situacije i da su brojke uvek niže ponedeljkom, a da se već danas biti verovatno novi rekordni brojevi novozaraženih.

"Očekuje se porast zaraženih ove i sledeće nedelje. Posle toga nadamo se da ćemo uspeti da zaravnimo krivu. Povećavaće se i broj onih koji su za hospitalizaciju. To važi za celu Srbiju, najteža situacija je u Beogradu", naveo je Kon.

Upitan da li će biti pooštravanja mera, on je rekao da se o tome razmišlja i da je jasno da se ne može sedeti "skrštenih ruku", ako se broj zaraženih bude povećavao.

[caption id="attachment_276649" align="alignnone" width="667"]FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr[/caption]

Pojašnjava da o aktivnosti virusa najbolje svedoči podatak iz Beograda gde je u jednom danu (24. oktobra) bilo 280 pozitivnih pacijenata na virus korona i da je to 54 odsto od ukupnog broja testiranih ljudi.

Napominje da je bilo opština tokom julskog pika gde je čak 80 odsto od broja testiranih bilo pozitivno.

"Imali smo julski talas i možda ćemo imati nešto bolju situaciju u odnosu na ostatak Evrope. Međutim, porast broja obolelih se očekuje i restrikcije će biti neophodne", naveo je Kon.

Navodi da deca nisu izvor prenosa zaraze u porodicama, da su i dalje retki slučajevi teške forme kod dece, posebno u uzrastu do deset godina.

Povezane vesti - KISIĆ: U bolnicama u Srbiji trenutno 730 kovid pacijenata

Kaže da se povećava broj škola u kojima ima zaražene dece, ali da su to još uvek pojedinačni slučajevi, jer sistem koji je uspostavljen u školama dobro funkcioniše - obavezno nošenje maski, distanca, dezinfekcija ruku.

"Virus se najviše prenosu u mestima za zabavu i tu treba najviše da utičemo. Menjaće se zakon jer je sankcija, izgleda, neophodna", rekao je epidemiolog.

[caption id="attachment_280349" align="alignnone" width="569"]  EPA-EFE/ANDREJ CUKIC EPA-EFE/ANDREJ CUKIC[/caption]

Pojašnjava da na takvim mestima jedna zaražena osoba može da inficira više ljudi jer se tokom pevanja najviše izlučuje virus. Napominje da u kolektivu gde svi sede i gde se nose maske, održava distanca mogućnost prenosa zaraze je samo teoretska.

"Praksa je pokazala da su maske efikasna zaštita i da štite do 99 odsto ukoliko ih svi nose. Moja preporuka za sve je da stave masku čim izađu iz stana i da je skinu samo kada jedu ili piju", naveo je Kon.

Povezane vesti - U Srbiji za 9 meseci broj umrlih veći za 3,6 odsto u odnosu na 2019.

Uvedeni su, kako je rekao, i antigenski (brzi) testovi, gde se rezultati dobijaju za pola sata ili sat. To će posebno značiti za domove za negu starih ili bolnice, kako bi sprečilo širenje virusa unutar tako osetljivih grupa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve