Vesti
26.03.2020. 17:44
M. Paunović

"OČIGLEDNO JE" Bodo Veber: Amerikanci učestvovali u rušenju kosovske vlade

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Četiri meseca trajali su pregovori pobednika kosovskih izbora, Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, oko formiranja vlade. Sastančili su, pregovarali, trgovali i na kraju se konačno dogovorili. Međutim, njihova ljubav trajala je kraće od same predigre, vlada koju su formirali izdražala je svega 51 dan.

Nakon celodnevne rasprave, Skupština Kosova je sinoć izglasala nepoverenje Vladi Aljbina Kurtija na zahtev njegovog koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Da stišaju strasti, noć uoči glasanja u skupštini, zajedničkim saopštenjem, pokušala su ministarstva spoljnih poslova Nemačke i Francuske, istakavši da je Kosovu potrebna stabilna i u potpunosti funkcionalna vlada kako bi se nosila sa krizom oko koronavirusa.

"Zato pozivamo da se glasanje o nepoverenju Vladi preispita ili odloži", naveli su šefovi diplomatija Francuske i Nemačke.

Međutim, dok su Francuska i Nemačka stišavale strasti, sa druge strane zvaničnici Vašingtona se nisu usprotivili opozivu kosovske vlade. Naprotiv, američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet oglasio se putem društvenih mreža, izrazivši zadovoljstvo održavanjem sednice skupštine na kojoj se glasalo o nepoverenju Vladi Kosova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

"Važno je da Skupština i sve institucije Kosova poštuju Ustav", napisao je Kosnet na Twiteru dan pre glasanja u Prištini, što je podržao i Ričard Grenel.

Povezane vesti - Mustafinih pet minuta

Vlada je pala, a Kurtijeva politička karijera je verovatno gotova. Imajući u vidu okolnosti koje su prethodile konačnom glasanju u skupštini, postavlja se pitanje koliki je bio uticaj Amerike u kreiranju poltičke krize u Prištini, pa i u samom rušenju kosovske vlade... Ukoliko ga je uopšte i bilo.

Isto pitanje postavili smo Bodo Veberu, višem saradniku za političku demokratizaciju iz Berlina, koji ističe da nema sumnje da su politička dešavanja na Kosovu orkestrirana u SAD.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

"Očigledno je da se radi o direktnom mešanju SAD u obaranje kosovske vlade, mimo volje građana Kosova, a protiv interesa Evropske unije. Prilično je očigledno da ovo potiče od Ričarda Grenela i da ide na ruku Hašima Tačija", smatra Veber i dodaje da bi rušenje vlade na Kosovu mogao da bude autogol američke politike.

"Ukoliko iza ovih akcija stoji ponovni pokušaj forsiranja sporazuma o razmeni teritorija, onda će to voditi sigurno ka još jednom krahu politike Trampove administracije, nakon prvog pokušaja od prošle godine. Ipak, za razliku od prošlogodišnjeg pokušaja ovo obaranje kosovske vlade će završiti kao autogol američke politike, koje će dovesti do dramatičnog gubitka ugleda SAD na Kosovu."

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nekoliko je razloga koji se mogu uzeti kao relevantni zbog kojih je došlo do pada kosovske vlade, ali mogli bismo reći da svi za osnovu imaju političku tvrdoglavost Aljbina Kurtija. Gordijev čvor predstavljale su takse na srpsku robu, iste one zbog kojih je pala i prethodna vlada Ramuša Haradinaja. SAD su tražile ukidanje taksi bez ikakvog uslovljavanja, dok sa druge strane Kurti nije želeo da popusti u svom insistiranju na ukidanju taksi uz mere reciprociteta prema Beogradu.

Epilog je takav kakav jeste. Istina, Kurti je uživao veliku podršku među građanima Kosova, ali to očigledno nije bilo dovoljno da ostane na vlasti... Sa druge strane Amerikanci su još poslali poruku da ne trpe neposlušnost.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve