Društvo
05.12.2017. 16:56
R.E.

ODBOR MINISTARA SAVETA EVROPE O PRIMENI PRESUDA IZ STRAZBURA: Opet se razmatra slučaj nestalih beba u Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Komitet ministara Saveta Evrope razmatraće izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava protiv Srbije u slučaju "nestalih beba" i isplati kosovskih penzija, na sastanku od 5. do 7. decembra u Strazburu. Time će se ponovo aktuelizovati pitanje donošenja zakona kojim bi se rasvetlila sudbina navodno nestale dece iz porodilišta u Srbiji.

SRBIJO GDE SU BEBE? 15 godina od afere, a od zakona ni traga

Naime, Savet Evrope je 21. septembra usvojio privremenu rezoluciju kojom je pozvao našu zemlju da hitno usvoji zakon o "nestalim bebama". Tada je Srbiji naloženo da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta.

Ministarstvo pravde nakon toga je saopštilo da "veruje da će Vlada uskoro usvojiti Nacrt zakona o utvrđivanju činjenica o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji", i dodalo da je predlog zakona o nestaloj deci, koji je Savet Evrope pozitivno ocenio, povučen iz skupštinske procedure zbog formiranja nove Vlade premijerke Ane Brnabić.

Podsetimo, Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete, i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina. Isti model treba da se primenjuje na više stotina slučajeva nestanka beba iz srpskih porodilišta, a rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve