Vesti
12.03.2016. 10:53
ekspres

Odbrana od poplava: Ojačavaju bedem na Zapadnoj Moravi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

TRSTENIK, 10. mart - Štab za vanredne situacije Trstenika zaključio je danas da su prioriteti i dalje odbrana bedema pored Zapadne Morave na kritičnim tačkama, kod izvorišta "Zvezdan" i dela bedema koji štiti sela sa desne strane reke.

Kvalitet vode za piće redovno se kontroliše i trenutno je dobar. Zbog izlivanja Zapadne Morave poplavljeno je devet kuća u selima Grabovac, Lozna i Bogdanje.

U opštini Trstenik na snazi od 8. marta vanredna situacija zbog izlivanja Zapadne Morave na teritoriji opštine, koja je u majskim poslavama 2014. probila je zaštitni bedem i potpuno uništila izvorište Zvezdan, koje je donacijom Evropske unije u potpunosti sanirano, saopštieno je iz opštine.

"Zbog najave obilnih padavina preventivno su juče na terenu radili pripadnici MUP-a, Vojske Republike Srbije, sva raspoloživa mehanizacija, radnici javnih komunalnih preduzeća i volonteri na jačanju zaštitnog bedema kod Zapadne Morave kojim se brani izvorište „Zvezdan“ sa kog se snabdeva pijaćom vodom čitavo gradsko područje.

Kako se navodi, Štab za vanredne situacije zaseda redovno, organizovana su redovna dežurstva u trajanju od 24 časa, prati se situacija i ako bud epotrebno odmah će se reagovati.

Privremeno su sanirani svi poplavljeni objekti, a stanje na vodotokovima drugog reda na teritoriji opštine je i dalje je stabilno, rekao je komandant Štaba za varedne situacije, Miroslav Aleksić.

Zapadna Morava izlila se u atarima osam sela na teritoriji Opštine Trstenik- Ugljarevo, Lozna, Grabovac, Bogdanje, Medveđa, Velika Drenova, Donji Ribnik i Počekovina.

Na području osam sela poplavljeno je nekoliko stotine hektara pod poljoprivrednim kulturama, plastenicima i lozno- sadnim kalemovima. Nivo vodostaja Zapadne Morave za sada stagnira, navela je opstina Trstenik.

(Tanjug)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve