Vesti
16.01.2023. 14:11
Beta

Ruska paravojna grupa

Dačić o oglasu za regrutaciju dobrovoljaca iz Srbije

Ruska vojska
Izvor: Shutterstock

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da ne zna za oglas ruske paravojne grupe "Vagner" za prijavu dobrovoljaca koji je objavljen na srpskom servisu Raša tudeja (RT) i dodao da Srbija kažnjava sve koji učestvuju u ratnim dejstvima u inostranstvu.

"Ja ne znam stvarno o čemu se radi, ali postoje jasni zakoni koji definišu da Srbija ne dozvoljava učešće i kažnjava sve one koji učestvuju u ratnim dejstvima van teritorije Srbije", rekao je ministar novinarima i dodao da to važi za sve strane "bilo da je reč o Rusiji, Ukrajini ili Islamskoj državi".

Privatna vojna kompanija "Vagner" ruskog biznismena Jevgenija Prigožina objavila je oglas za dobrovoljce, preneo je 5. januara portal RT Balkan.rs koji je nedavno započeo rad u Srbiji.

Sudeći po oglasu koji kruži mrežom Telegram, ali i zvaničnom oglasu na sajtu shvk-vagner.ru, uslova je malo, preneo je taj portal.

Zainteresovanima se, kako je navedeno, na samom početku jasno stavlja do znanja da će svi koji se sada prijave biti poslati direktno u zonu specijalne vojne operacije, iako je kompanija aktivna i u drugim delovima sveta.

Zakonom koji sankcioniše odlazak državljana Srbije na inostrana ratišta početkom 2015. prdviđene su kazne za pojedinačan i grupni odlazak i za one koji "vrbuju ili podstiču" druge da odu na strana ratišta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Raste broj stradalih u stambenoj zgradi u Dnjepru
1

Rat u Ukrajini

16.01.2023. 11:17

Raste broj stradalih u stambenoj zgradi u Dnjepru

Broj stradalih u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u jugoistočnom ukrajinskom gradu Dnjepru porastao je na 35, rekao je zvaničnik regionalne uprave.
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve