Vesti
28.06.2021. 14:33
Tanjug

Osuda nasilja

Oglasila se Petnica: Ćutanje mora da se prekine

seksualno uznemiravanje, silovanje
Izvor: Shutterstock

Istraživačka stanica Petnica izrazila je žaljenje što nije ranije prepoznala značaj seksualnog nasilja i najavila da će javnost upoznati sa rezultatima koraka koje sada preduzima da bi učesnice i učesnike seminara zaštitila od nasilja.

"Istovremeno shvatamo da je neophodno unaprediti i pedagoške prakse i iskoreniti oblike ponašanja koji su doprineli nasilju, a koji su tolerisani u atmosferi slobode koju negujemo u Petnici. Zahvaljujući hrabrosti naših koleginica, Petnica je spremna da odgovori i na ovaj izazov", ističe se u saopštenju.

IS Petnica osuđuje svaki oblik seksualnog nasilja i bezrezervno izražava podršku žrtvama nasilja i njihovim porodicama.

Kako se napominje, nadležni organi su pokrenuli istražni postupak u vezi sa slučajevima koji su izašli u javnost i svi članovi kolektiva IS Petnica su im na raspolaganju.

"Žene koje hrabro govore o svojim iskustvima su naše saveznice u borbi za društvo bez nasilja i uznemiravanja. Seksualno nasilje je postalo društveno relevantna tema o kojoj se sve više otvoreno govori u javnom diskursu i Petnica je spremna na solidarnost i podršku da se ćutanje prekine", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Žao nam je što nismo ranije prepoznali značaj ovog problema i preduzeli sve neophodne institucionalne mere. Obavezujemo se da upoznajemo javnost sa rezultatima svih koraka koje sada preduzimamo da zaštitimo učesnice i učesnike seminara u Petnici od nasilja".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izvinjenje bivšim studentkinjama zrtvama uznemiravanja
seksualno uznemiravanje, silovanje

FDU

17.06.2021. 08:37

Izvinjenje bivšim studentkinjama zrtvama uznemiravanja

Fakultet dramskih umetnosti uputio je javno izvinjenje svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nije moglo adekvatno da se reaguje zbog zakonskih ograničenja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve