Vesti
17.02.2022. 12:34
R.E.

Humanitarac na udaru

Oglasio se Arno Gujon: "Reči ubijaju brže od oružja"

Arno Gujon
Izvor: Marko Stevanović

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova i francuski humanitarac Arno Gujon javno je reagovao na najnovija negativna pisanja o sebi na pojedinim sajtovima.

Regujući na tekstove objavljene na sajtovima "Vojs" (Voice) i "Balkan insajt" (Balkan insight), Gujon je na svom facebook profilu napisao da je reč o lažima i insinuacijama koje prati narativ proalbanskih medija.

Naveo je da ti tekstovi obiluju nasumičnim nabacivanjem imena, godina i brojki koje nisu povezane ili ne odgovaraju činjenicama i, kako je rekao, odaju utisak da je reč o teoriji zavere, a ne o istraživackom članku.

"Autor teksta ne može da sakrije očiglednu mržnju prema meni, pa ideološki napada sve što sam u životu uradio. Pomagati Srbima u enklavama definiše kao propagandu i ekstremizam, osnivanje Inicijative za natalitet i ostanak mladih u Srbiji - je vid fašizma, dok je moja izjava da je 'natalitet problem broj jedan ne samo u Srbiji vec u celoj Evropi' rasistička...", naveo je Gujon.

Rekao je da nekako može da pretrpi uvrede i laži o njemu i njegovom humanitarnom radu, ali da uvrede na račun Srba i srpske dijaspore koje se, kako kaže, usput provlače prevazilaze svaku meru i težak su oblik ekstremističke retorike.

"Opravdavaju NATO bombardovanje Srbije i srpskog naroda uz floskulu da je cilj bilo "sprečavanje ratnih zločina koje su činile srpske snage". Time ponavljaju zapadnu propagandu iz 90-ih koja je spremala tamošnju javnost za rat. Posledice te propagande su bile bombe i osiromašeni uranijum", naveo je Gujon.

Dodao je da reči ubijaju brže od oružja, uz poruku da ne smemo da dozvolimo da se 23 godine od agresije na našu zemlju propaganda i istorijski revizionizam šire u našoj javnosti.

"Srpska dijaspora, koju čine divni ljudi iz različitih društvenih grupa koje sam u mogućnosti bolje da upoznam od kada sam, pre godinu dana, postao direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, optužena je da širi velikosrpski nacionalizam. Još gore, označena je kao fašistička i kolaboracinistička", naveo je Gujon.

On je objavio deo teksta sa sajta "Voice" pod nazivom "Desni ekstremizam s "prijateljskim licem": Slučaj mreže oko "Solidarnosti za Kosovo", u kojem piše:

"Dijaspora koja je tokom socijalizma napustila našu državu je praktično bila jedini deo srpskog naroda koji je otvoreno propagirao velikosrpski nacionalizam u tom periodu. Taj deo dijaspore, formiran nakon Drugog svetskog rata od lokalnih kolaboracionističkih snaga – četnika i ljotićevaca, namenio je sebi ulogu glasa srpske dijaspore u drugoj polovini osamdesetih godina u pripremama za rat u Jugoslaviji. Oni su se trudili da ideološki transformišu i onaj deo ekonomske dijaspore koja je u socijalizmu odlazila na privremeni rad u Evropu sa kog se nikada nije vratila".

Gujon je poručio da ga napadi na njega i sve što je u vezi sa njime, od humanitarnog rada do dijaspore, neće pokolebati da nastavi da se time bavi.

"Posvetio sam svoj život ovoj misiji, od svojih 19 godina do danas i ni laži, ni propaganda ne mogu da utiču na moju čeličnu volju, boriću se dalje", istakao je Gujon i zahvalio svima koji prate njegov rad svih ovih godina i pružaju mu ogromnu podršku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve