Vesti
15.01.2020. 14:56
R. E./Tanjug

OGLASIO SE I "BATUT": Valjevo u opasnosti, teško zagađenje u Beogradu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine govore da je vazduh "jako zagađen" u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Beočinu.

Najviši, peti stepen zagađenosti prema merenjima agencije registrovan na mernim stanicama Novi Beograd i Stari grad, dok je u četvrtoj kategoriji "zagađen" na stanici Mostar. Vazduh je u kategoriji "odličan" na Vračaru, preneo je RTS.

S druge strane, podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd od 9.00 pokazuju da je kvalitet vazduha "prihvatljiv".

Preporuke Batuta

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je preporuke građanima povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji. Te preporuke se posebno odnose na jutarnje i večernje sate. Istovremeno, u saopštenju na sajtu ove ustanove navodi se da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije apeluju da nema potrebe za panikom, već ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

"Trenutno urbano aerozagađenje u našoj zemlji uglavnom je čestičnog tipa (PM10 čestice). Beleži se variranje koncentracija čestica u toku dana u zavisnosti od prisustva izvora zagađenja. Ove koncentarcije zagađenja zavise od klimatskih uslova na određenoj teritoriji i uobičajene su za ove vremenske uslove i zimski period", navodi se u saopštenju.

Povezena vesti - Koliko je zaista zagađen vazduh u Beogradu?

Каdа је u pitаnju zаštitа zdrаvljа stаnоvništvа u nаvеdеnim uslоvimа, prеpоruка Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut" је dа оsеtljivе оsоbе оgrаničе svој bоrаvаk nаpоlju u јutаrnjim i vеčеrnjim sаtimа.

Tu spаdајu оsоbе sа hrоničnim оbоljеnjimа (rеspirаtоrnа, kardiovaskularna оbоljеnjа), mаlа dеcа i stаriје оsоbе.

Каdа је u pitаnju zdrаvа pоpulаciја, prеpоručuје sе dа sе u dаnimа sа pоvеćаnim stеpеnоm zаgаđеnjа fizičка аktivnоst nе оbаvljа nа оtvоrеnоm prоstоru.

Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu, najčešće u ranim jutarnjim časovima i uveče.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO NEMANJA JOVANOVIC / bb

Prema potvrđenim informacijama iz zdravstenih ustanova, kako se dodaje, broj dece koja su primljena na lečenje nije povećan, već je ovaj broj uobičajen odnosu na onaj koji se beleži u prethodnim godinama u istom vremenskom periodu.

Uzroci aerozagađenja su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila, sagorevanje lignita niskog kvaliteta, neracionalno i neefikasno trošenje energije, neefikasne tehnologije sagorevanja fosilnih goriva, neadekvatno održavanje industrijskih postrojenja i drugo.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije ističu da nema potrebe za panikom, i ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aerozagađenja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve