Vesti
17.01.2020. 19:00
Vojislav Tufegdžić

OLAKO IZGUBLJEN RAZUM: Kako je osma sednica promenila tok istorije

social-network-post-1920x10805-2.jpg

U vreme rastućih međunacionalnih tenzija između Srba i Albanaca na Kosovu, u Srbiji se 1987. godine odigralo nekoliko politički prelomnih trenutaka koji će imati važno učešće u kasnijim oružanim sukobima i raspadu Jugoslavije.
U aprilu te godine Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, posetio je Kosovo Polje i pred hiljadama okupljenih Srba poručio da je čitava država uz njih. Njegov nastup je izazvao neslaganje u srpskom državnom i partijskom vrhu, a tenzije su se posebno pojačale posle ubistva četvorice vojnika JNA u Paraćinu 3. septembra te godine.

U to vreme Dragiša Pavlović je bio predsednik Gradskog komiteta Saveza komunista Beograda, blizak saradnik i istomišljenik Ivana Stambolića, tada predsednika Predsedništva SR Srbije. Pavlović je 11. septembra u razgovoru s predstavnicima medija, između ostalog, izgovorio reči koje su obeležile kraj njegove karijere i novi politički kurs Srbije:
"Situacija na Kosovu, koja se ne poboljšava željenom i obećanom brzinom, stvara opasnu atmosferu... Strastvene reči mogu doneti samo vatru".

Više pročitajte u novom broju Ekspresa koji je već na kioscima.

001

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
17.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve