Vesti
05.08.2021. 10:01

Poruka Patrijarha

"Oluja": Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti

Oluja, 5. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG

Patrijarh SPC Porfirije poručio je u Busijama, na obeležavanju sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja, da treba da se pomolimo za sve nevino postradale u strašnim avgustovskim danima 1995. godine, ali i za sve postradale pre toga u Hrvatskoj, kao i da ne smemo zaboraviti, ali da kao hrišćani moramo oprostiti.

"Da se pomolimo Bogu da u svoje naručje primi sve nevine postradale strašnih avgustovskih dana 1995. godine, ali i one pre toga, od zadarske kristalne noći, stradale u Medaku i ličkim selima, do Pakraca i zapadnoslavonskih sela, sve nevino pobijene u gradovima i selima, po ulicama i njihvama u kućama i stanovima", rekao je Porfirije nakom opela u Busijama, kojem je prisustvovao državni vrh Srbije i Republike Srpske na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Sabrali se da se motilveno setimo nebivalog po razmerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, Glinom, Jasenovcem...", naveo je patrijarh srpski.

Moleći se za postradale, dodao je ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i parališemo sebe zatvaranjem u bezilazno stanje žrtve.

Porfirije je ponovio reči bivšeg patrijarha Germana - Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti.

On je je podsetio na svetog mučenika Vukašina Jasenovačkog iz Klepaca koji je rekao - samo ti dijete ti radi svoj posao, koje su bile upućene monstrumu lišenom svakog ljudskog lika.

Porfirije kaže da je mnogo puta bio u Dalmaciji i zavoleo kao svoju braću i pravoslavne Srbe, ali i mnoge dobre Hrvate, koji su bili vekovima upućeni jedni na druge i postajali srodnici, ali imali i sukobe i pronalazili načine da zajedno idu dalje.

"Zato se pitam ko je dobitnik vašim progonom, ostala je samo pusta i prazna, neobrađena zemlja, a zlo je upisalo sebi još jedan dobitak. Čovek je poražen, a Bog koji hoće mir među ljudima još jednom je izneveren", rekao je Porfirije.

Obraćajući se okupljenim u Busijama poručio je - danas smo se sabrali kako bi jasno rekli da ne zaboravljamo krajeve u kojima smo se majčinim mlekom hranili, i to ne samo mi već i naši preci koji su se vekovima rađali u Dalmaciji, na Kordunu, u Lici, na Baniji i u Slavoniji, po čitavoj današnjoj Hrvatskoj.

"Samo nam je potreban Hristos i mir i za taj mir molimo se dana", naglasio je patrijarh dodajući da osveta i mržnja umrtvljuju onoga ko je opsednit njima.

Porfirije je rekao da u molitvama treba da se setimo i drugih nevinih žrtava bez obzira na to kojoj veri ili narodu pripadaju.

"Bog ne broji čijih je žrtava više, a čijih je manje, pred njim su sve žrtve iste, zvale se one Jovan, Jozo ili Jusuf", istakao je patrijarh.

Takođe, poručio je da u svom srcu moramo da budemo veći od počinjenog zla i da nemamo osvetničke misli.

Pogledajte fotografije:

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Busijama da ne treba očekivati priznanje sveta za naše žrtve, a onima koji u regionu pokušavaju da prekrajaju istoriju da ćemo čuvati svoju zemlju i narod, da neće više biti "Oluje“ i "Bljeska“ i da je to zavet koji smo dali i koji čuvamo.

"Nikada nećemo dobiti priznanje sveta za naše žrtve, niko neće zaplakati za srpskom decom. Ni za srpskim dečakom u koloni koja je ubijana na Petrovačkoj cesti. Nikada neće reći da je nad vama u Jasenovcu počinjen zločin“, naglasio je on obraćajući se prisutnima, posebno apstrofirajući i preživele Jasenovca.

Kazao je da ne treba to uzalud očekivati od bilo koga.

"Nikada neće reći da su Srbi stradali. Postoji jedna istina za njih, a to je Srbi štrče, da su neposlušni, nepokolebivi i nepokorni, i da im nisu takvi potrebni. Ti koji štrce ne smeju da ostanu. Nikada ne računajte da ćemo dobiti izvinjenje ili da se neko pokaje za zločine nad Srbima“, istakao je Vučić.

Rekao je da delom to i razume imajući u vidu i kako smo se sami odnosili prema žrtvama, neretko se izvinjavali što su drugi činili zločine nad nama.

"Ponosan sam što je Srbija stasala, što ima novu generacu koja hoće ponosno da drži svoju srpsku glavu, da govori o zločinu nad svojim narodom, ukaže na zločin drugih, ali i da se ne izvinjava za zločine nad nama“, dodao je on.

Vučić je istakao da, dok je god predsednik Srbije, neće da se izvinjava onima koji su ubijali desetine i stotine hiljada Srba.

"Hoću da razgovaram sa njima o miru, ali neću da gazim po ubijenim Srbima, po Krajišnicima koji su krivi samo što su Srbi. Neću da dozvolim bilo kome u Srbiji da gazi one koji su štitili srpsko ime i prezime“, kazao je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počelo snimanje filma i serije "Oluja"
Film

Sjajni glumci

06.07.2021. 14:25

Počelo snimanje filma i serije "Oluja"

Reditelj i scenarista Miloš Radunović počeo je danas snimanje "Oluje", prvog domaćeg filma koji govori o progonu i stradanju Srba iz Krajine 1995. godine, čija se premijera očekuje u decembru, a prikazivanje 12 nastavaka serije od marta iduće godine.
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve