Vesti
12.04.2020. 16:24
Tanjug

"OPTIMISTA SAM" Vučić: Ukidanje vanrednog stanja krajem aprila ili u maju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ukidamo vanredno stanje najverovatnije krajem aprila ili u maju, ali o tome neću odlučivati ni ja, niti premijerka Ana Brnabić već stručnjaci, epidemiolozi, izjavio je jutros predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ističe da u svakom slučaju nije vidovit i da će odluka biti doneta tako da se ne ugrozi zdravlje ljudi i kako lekari kažu.

On je gostujući na Prvoj preko video linka iz Predsedništva Srbije rekao da treba da počne da opada broj zaražnih na respiratorima i da počne da raste broj pacinejata u privremenim bolnicama, kao i da dve nedelje za redom imamo pad broj zaraženih.

"Ne znam, neću ja donositi artibrarnu odluku, niti vlada ili Ana Brnabić, već struka. Čekaćemo kada nam lekari kažu", rekao je Vučić.

Ističe da, sa druge strane, ne smemo ni da zakasnimo u ukidanju vanrendog stanja zbog naše ekonomije pošto ekonomske trka počinje, kao što nismo zakasnili u određivanju teških mera i bili među prvima koji smo ih uveli.

Dodao je da će najkasnije, kako kažu stručnjaci, biti otvorene škole.

Vučić je napomenuo po pitanju ukidanja vanrednog stanja da idu i provomajski uranci, slava Ðurđevdan i da je potreban oprez.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ BUDUCNOSTSRBIJEAV/ bs

Kaže da i kada budu, na primer, otvoreni kafići da će morati još sigurno mesec dana da se poštuju mere.

"Tražićete od nas da isplaćujemo sve plate i penzije i da imate struju dovoljno, a mi prihode sada nemamo, jer niko ništa ne radi", dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je zato sa strukom razgovarao o ukidanju vanrednog stanja jer, kako kaže, moramo da počnemo da razmišljamo i o ekonomiji i životu ljudi.

"Ja sam prvi put optimista, mislim da ćemo stvari moći da držimo pod kontrolom i budemo disciplinovani i odgovorni", rekao je Vučić.

Kaže da će najteže biti sa otvaranjem škola i da je pitanje kada i kako će ta odluka moći da bude doneta.

"Ali, se nadamo da u relativno kratkom vremenskom perodu možemo da krenemo u značajnije otvaranje fabrika i ugostiteljskih i turističkih objekata u kojima nema masovnog okupljanja", rekao je Vučić.

Upitan kako vidi izjavu epidemiologa Predraga Kona da u ovoj utakmici Srbija uspešno vodi, ali da je završeno tek prvo poluvreme, Vučić je rekao da i on insistira na rezultatu na semaforu i da to bude pošten rezutlat, a ne da se građani varaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/

S tim u vezi, istakao je da Srbija prijavljuje sve smrtne slučajeve na koje je uticala korona virus, kao posledicu upravo korona virusa, za razliku od nekih zemalja.

Vučić kaže da je Srbija, zahvaljujući ogromnom radu struke, ali i organizovanju države i činjenici da država mnogo bolje funkcioniše nego što su mnogi drugi očekivali, postupila dobro u ovoj krizi.

"Ne smemo zaboraviti da je Srbije prethodne dve godine u pet zemalja u Evropi po rastu, očekuem da i ove godine budemo u pet najboljih, odnosno najmanje loših, jer niko neće biti dobar, a da sledeće godine budemo među prve tri najbolje", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve