Vesti
15.05.2020. 15:59
Tanjug

ORBAN: Srbija potrebnija EU, nego Unija Srbiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mađarski premijer Viktor Orban preneo je da je i na video Samitu EU - Zapadni Balkan rekao da je, u ovom trenutku, Srbija daleko važnija Evropskoj uniji, nego sama Unija Srbiji.

"Možda se to ne vidi tako dobro sa obale Atlantskog okeana, a iz Budimpešte se to vidi", naglasio je Orban i dodao da Mađarska pomaže evropske integracije Srbije time što deluje na taj način da se razume značaj Srbije u zemljama koje su dalje od nas.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Kako je rekao, Mađarska Srbiji može najviše da pomogne time što otvoreno kaže da je Srbija ugledna zemlja, koja je ponovo došla u poziciju da njena reč ima težinu.

"Bez nje Balkan ne može biti stabilan", podvukao je Orban odgovarajući na pitanja novinara.

On je naveo i da Mađarska jasno ukazuje da se svaka odluka EU o proširenju na zemlje Centralne Evrope isplatila, i kada je primila Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku…

To, poručio je Orban, nije nešto što odvlači snagu, već se time stiču veći interesi.

"Zato možemo da naglasimo da cela regija može da se stabilizuje samo na bazi dobrosusednih odnosa. Trenutna asimetrija nije dobra za budućnost. To će se anulirati kada Srbija dobije ista prava kao Mađarska ili Slovenija", rekao je Orban.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Dodao je da Mađarska može pomoći Srbiji i iskustvom stečenim u pregovaračkom procesu, što naša zemlja može da iskoristi u praksi.

"I kada bude trebalo da se odlučuje da li će biti primljena u EU, Srbija može da računa na glas Mađarske”, poručio je Orban.

Premijer Mađarske je odbacio i kritike EU na njegov račun, navodeći da će on sva posebna ovlašćenja koja je dobio, tokom krize izazvane pandemijom Kovid 19, vratiti parlamentu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve