Vesti
07.07.2023. 18:40
Beta

Pošta Srbije

Oskarovka nam u gostima, dobila markicu u čast Holivuda

1
Izvor: Pošta/Vuk Branković

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije razgovarao je u Novom Sadu sa američkom rediteljkom i dobitnicom Oskara Sintijom Vejd, koja je u poseti Srbiji, i predstavio joj poštansku marku izdatu povodom stogodišnjice postavljanja natpisa "Holivud" u Los Anđelesu.

Na prigodnoj poštanskoj marki u čast filmske umetnice Ajde Lupino motiv je režiserska stolicu sa natpisom "Majka svih nas" ako je sebe nazivala jedna od prvih žena u Holivudu koja se bavila pisanjem scenarija, produkcijom i režijom filmova.

"Rediteljka i njena nezavisna producentska kuć Filmakers Inc. bili su orijentisani na niskobudžetne filmove sa osetljivom društvenom tematikom, te režiserska stolica Ajde Lupino na randu bloka predstavlja simboličnu podršku ženama u Holivudu koje su decenijama bile obespravljene u filmskoj industriji", rekao je Đorđević.

Dodao je da je Pošta Srbije prigodnim izdanjem želela da ukaže na jake kulturne veze sa Sjedinjenim Državama, koje su u osnovi prijateljstva naroda dve države.

Uručivši poklon izdanje prigodnih maraka rediteljki Vejd, Đorđević je istakao i da su usponu, slavi i uspehu Holivuda doprineli umetnici srpskog porekla, među kojima je izdvojio glumca Karla Maldena koji je snimio više od 60 filmova, dobitnika Oskara 1951. i Nagrade za životno delo Američkog glumačkog udruženja, 2004. godine.

Đorđević i Vejd potpisali su koverte prvog dana koje će sa porukom i prigodnom markom Srbija – SAD: 100 godina Holivuda, biti poslate na adresu Akademije filmskih umetnosti i nauka i istaknutih umetnika u Holivudu, prvenstveno glumicama, rediteljkama, scenografkinjama i drugim filmskim umetnicima, u znak zahvalnosti za doprinos razvoju filmske umetnosti i stvaranju istorije Holivuda.

1
Izvor: Promo

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ako vam na EXIT-u zatreba pošta...
poštar

Novi Sad

03.07.2023. 11:53

Ako vam na EXIT-u zatreba pošta...

Pošta Srbije objavila je da će pošta u Petrovaradinu, od 4. do 10. jula, imati produženo radno vreme uoči i za vreme festivala EXIT 2023.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve