Vesti
08.01.2021. 15:17
Tanjug

Vršilac dužnosti predsednika

OSMANI: Priština da preispita sporazum iz Vašingtona

w_55527247.jpg

Vršilac dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da bi nakon što administracija novog predsednika SAD Džoa Bajdena

Vršilac dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da bi nakon što administracija novog predsednika SAD Džoa Bajdena dođe na vlast, Prištini treblo da insistira na preispitivanju sporazuma s Beogradom potpisanim za vreme administracije Donalda Trampa, a za koji je rekla da ima štetne delove.

Povezane vesti - Osmani vanredne parlamentarne izbore zakazala za 14. februar

Ona je u intervjuu za BIRN rekla da je taj sporazum posebno potpisan sa Beogradom, a posebno sa Prištinom i da ga nisu direktno potpisale dve strane zbog čega, smatra ona, treba sesti sa Bajdenovim timom i porazgovarati o pitanjima čija su rešenja postignuta "više kao obećanje nego kao sporazum".

[caption id="attachment_309037" align="alignnone" width="669"]EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI[/caption]

U Prištini su izražene rezerve oko toga da li sve tačke vašingtonskog sporazuma idu Beogradu u korist, poput pitanja jezera Gazivode i drugih političkih pitanja za koja mora da se vidi kakav je stav Bajdenove administracije o njima.

Poveane vesti - HARADINAJ: I dalje sam kandidat za predsednika

"Ne preudiciram, jer nisam od onih koji misle da će nova administracija samo baciti ovaj sporazum u kantu", rekla je Osmanijeva u intervjuu emitovanom pre tri dana.

Ona je izrazila nadu i da će Bajdenova administracija razmotriti i sporazum potpisan uz posredstvo EU koji podrazumeva osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kako je rekla, taj sporazum, koji je potpisao tadašnji premijer Isa Mustafa, učiniće Kosovo disfunkcionalnim.

"Ubeđena sam da je u interesu Bajdenove administracije da Kosovo ostane funkcionalno", rekla je Vjosa Osmani.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve