Vesti
24.12.2019. 13:07
Tanjug

"OSTAVKOM SAM TESTIRAO KOSOVO": Haradinaj o dijalogu, Trepči, mini šengenu, taksama...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da je svojom ostavkom testirao Kosovo kako bi dokazao da je kosovska demokratija stabilna, a da "u kriznim vremenima pitanje važnih odluka treba da reši narod", prenosi Kosovo onlajn.

Haradinaj je na svom nalogu na Fejsbuku preneo da je na prijemu, koji je povodom završetka godine organizovao njegov kabinet, predstavio ono što vidi kao uspehe i izazove s kojima se 2019. susretala njegova vlada.

Među uspesima Haradinaj je, između ostalog, naveo da se kosovska vojska konsolidovala u, kako je naveo, inteligentu formaciju po standardima NATO -a, kao i da je Kosovo, kako tvrdi, postiglo energetsku nezavisnost i da je "Trepča" spremna za ulaganja.

Govoreći o izazovima s kojima se susretala njegova vlada, Haradinaj je naveo dijalog Beograda i Prištine koji, kako smatra, treba da se vodi kao "dijalog dve države, a ne dijalog poniženja".

"Ova logika treba da se nastavi sve do uzajamnog priznanja u postojećim granicama, bez veštačkih odlaganja i izazova", naveo je Haradinaj.

Pročitajte još: Šta je Kurti rekao o malom Šengenu

Među izazovima je naveo i zadržavanje takse od 100 odsto koja, kako tvrdi, ne sprečava reciprocitet. Haradinaj tvrdi da pokušaji mini - šengena i reciprociteta imaju za cilj da ukinu taksu, kako bi Priština bila  podređenom položaju.

Naveo je i da je Priština orijentisana ka EU i NATO, a ne ka, kako je naveo, regionalnoj izolaciji i Rusiji.

Među izazovima naveo je i "zanemarivanje dostignuća u vezi sa viznom liberalizacijom od strane EU" i to, kako je naglasio, iz politickih razloga.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
02.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve