Vesti
10.03.2020. 14:27
Tanjug

OŠTRIJE MERE: Zabranjen ulazak u Srbiju strancima iz pet zemalja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Stranim državljanima koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom korona virusa, odnosno iz Italije, pojedinih provincija Kine, iz Južne Koreje, Irana i delova Švajcarske privremeno će biti zabranjen ulazak u našu zemlju, odlučila je danas Vlada Srbije.

Uvedena je i preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19 kao i žarištima epidemije, saopštila je Vlada Srbije.

To je deo dodatnih mera radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, koje su uvedene prema preporukama naših epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Povezane vesti - PRESEK STANJA: Od koronavirusa zaraženo 114.000, a preminulo više od 4.000 ljudi

Na današnjoj sednici Vlada je ocenila da je ovu situaciju naše zdravstvo spremno dočekalo, preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji našeg zdravstvenog sistema broj obolelih od korona virusa u Srbiji je četiri.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Ahn Young-joon

Nema mesta panici i zabrinutosti, jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima. Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kao i preporuke naših epidemiologa koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali i lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama, ističe se u saopštenju.

"Vlada Srbije poziva građane da isključivo prate savete struke. Ministarstvo zdravlja, sa Institutom za javno zdravlje Srbije ''Dr Milan Jovanović Batut'', mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama, prati epidemiološku situaciju izazvanu novim korona virusom u Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama", zaključeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve