Vesti
29.07.2022. 21:05

Kosovo

Otrovne strelice Vjose Osmani

Vjosa Osmani
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izrekla je u susretu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom jednu istinu: da bez podrške SAD Priština ne može imati uspeha ni u prijemu u međunarodne organizacije.

Sve drugo može biti smatrano, najblaže rečeno, diskutabilnim, ponešto i potpuno neistinitim. Takva je, na primer, ocena da je Srbija ruski satelit.

"Sa američkim državnim sekretarom pokrenuto je pitanje uloge koju Rusija ima u našem regionu s ciljem da preko svog satelita, Srbije, destabilizuje Balkan, a potom i ceo kontinent. Sekretar Blinken i predsednik Džo Bajden svesni su ove istorije ruskih namera u našem regionu i nikada ne skreću svoju pažnju sa Zapadnog Balkana kako bismo zajedno mogli da radimo na zaustavljanju ovih namera za uticaj u našem regionu", ocenila je Osmanijeva posle sastanka, a prenosi "Kosovo onlajn".

Time je samo još jednom potvrdila da je, zapravo, za prištinske zvaničnike svaka prilika, bez obzira na povod, dobra da se odapne poneka otrovna strelica u smeru Beograda.

Osmanijeva i predsednik privremenih kosovskih institucija Aljbin Kurti otputovali su, inače, u Sjedinjene Američke Države da bi prisustvovali ceremoniji potpisivanja energetskog sporazuma sa "Milenijum čelendž korporejšnom" (MCC).

Sporazum sa MCC-om u iznosu od 236,7 miliona dolara najveća je investicija u energetski sektor Kosova i prema ocenama kosovskih zvaničnika predstavlja temelj za energetsku tranziciju Kosova.

Do susreta sa Blinkenom došlo je nakon toga. Nije, naravno, saopšteno kako je Blinken reagovao na tvrdnje Osmanijeve, ali je američki državni sekretar ponovio stav Vašingtona da je u fokusu dijaloga Beograda i Prištine "međusobno priznanje".

Vjosa Osmani
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

On je istakao i "snažno američko-kosovsko partnerstvo i zahvalio liderima Kosova na snažnoj podršci Ukrajini i prijemu avganistanskih izbeglica", saopštio je Stejt department.

"Razgovarali su o značaju dijaloga koji vodi Evropska unija za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, sa obostranim priznavanjem u centru, na putu ka evroatlantskim integracijama", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

O sastanku je pisao i Entoni Blinken na svom tviter nalogu, navevši da "SAD podržavaju evroatlantske i međunarodne integracije Kosova i dijalog koji podržava EU".

Ono što Osmanijeva nije rekla, a tiče se podrške SAD za članstvo u međunarodnim institucijama, jeste da je čak i to pitanje uslovljeno dijalogom jer bez priznanja Srbije neće biti priznanja ni od ostalih zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

"Kosovo ima podršku SAD za članstvo u međunarodnim organizacijama, međutim u međunarodnu organizaciju se ne može ući ukoliko nema priznanja od Rusije, Kine i pet evropskih zemalja, a njihovo priznanje zavisi od toga da li će Srbija priznati Kosovo. Shodno tome, dijalog je krucijalna stvar na tom putu. Ako se to postigne, SAD i ostale zemlje saveznice Kosova poguraće stvar napred", zaključuje kosovski analitičar Nedžmedin Spahiju, a prenosi "Kosovo onlajn".

Kurti je rekao da su sa Blinkenom razgovarali o mogućnostima unapređenja odnosa Vašingtona i Prištine, "posebno na ekonomskom planu sa više investicija i na komercijalnom planu sa više razmene".

"Razgovarali smo i o demokratizaciji regiona i jačanju vrednosnih i političkih saveza za suočavanje sa uticajima i opasnostima koje prete Zapadnom Balkanu", rekao je Kurti.

Naveo je i da bi članstvo tzv. Kosova u NATO programu "Partnerstvo za mir" i "podizanje odbrambenih i bezbednosnih kapaciteta Kosova doprinelo održivom miru i dugoročnoj stabilnosti celog regiona".

Spahiju pak ocenjuje da su Osmanijeva i Kurti od Blinkena verovatno dobili smernice kako bi trebalo da se odvija dalji tok dijaloga sa Srbijom, odnosno uputstva kako doći do priznanja od strane Srbije.

Dodao je da je administracija SAD poručila kosovskoj strani da mora da popusti kada je u pitanju autonomija kosovskih Srba koja je zagarantovana Ahtisarijevim planom, pre svega kao obrazovna, kulturna, verska i zdravstvena autonomija.

Wannabe Zelenski

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti

26.07.2022. 16:15

Wannabe Zelenski

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Wannabe Zelenski
Aljbin Kurti

Aljbin Kurti

26.07.2022. 16:15

Wannabe Zelenski

U trenutku pisanja teksta u toku je 147. dan rata u Ukrajini. Sukobi se nastavljaju nesmanjenom žestinom, a mi i dalje pratimo rat uživo. Mediji se trude da iz minuta u minut izveštavaju o događanjima sa terena, prenose izjave svetskih zvaničnika, analiziraju događaje, sastanke… Detaljno se bave posledicama koje za sobom ostavlja ovaj veliki sukob.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve