Vesti
23.06.2023. 09:46
R. E.

Kako se treba ponašati

Otvorena je sezona kupanja na Adi Ciganliji, a ovo je dobro znati

Ada Ciganlija
Izvor: Ekspres

Od danas kupači mogu da uđu u Savsko jezero i da se rashlade, pod uslovom da poštuju pravila kupališta, budući da je temperatura vode dostigla 22 stepena, što je međunarodni standard za bezbedno kupanje.

"Između 40 i 60 spasilaca dežuraće na plažama na Savskom jezeru. U zavisnosti od broja kupača, temperature na obali, spoljašnje temperature, njihovi koordinatori koordiniraće sve spasioce koji će boraviti na jezeru. Ono što je bitno je da poštuju sva njihova uputstva i da ne preplivavaju Savsko jezero, kupaju se u zonama obeleženim za kupanje", navela je za RTS Maja Pavlović iz JP "Ada Ciganlija".

Posetiocima Ade Ciganlije savetuje da se u najtoplijem delu dana sklone sa sunca, da ne ulaze u Savsko jezero pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci i da prate sva moguća uputstva koja daje spasilačka služba.

Izuzetno je važno da posetioci budu disciplinovani i poštuju pravila o tome kako se treba ponašati na kupalištu.

U vodu ne treba ulaziti odmah nakon obroka, a najbolje bi bilo da između obroka i plivanja protekne najmanje dva sata.

Ukoliko ne znate da plivate ili niste dobar plivač, u vodu nemojte ulaziti sami i bez adekvatne opreme koja će vam pomoći da se održavate na površini.

Izbegavajte da plivate sami i uvek plivajte u društvu starijih i iskusnijih plivača. Uvek plivajte u obeleženim zonama koje nadgledaju spasioci.

Ukoliko u toku plivanja osetite umor obavezno napravite pauzu – izađite iz vode ili se odmorite u plićaku.

Ukoliko se nađete u nevolji – trudite se da ostanete smireni, okrenite se na leđa i plutajte, podignite ruku i signalizirajte spasiocima da vam je potrebna pomoć.

Ako vidite da se neko davi, pozovite spasioca, nemojte pokušavati sami da pomognete da ne biste i vi postali davljenik. Dodajte osobi u nevolji neku granu, šlauf, ili slično.

Imajte u vidu da postoje vodene struje za čije je savladavanje potrebna veća snaga. Ukoliko vas uhvati vodena struja ne opirite joj se i ne pokušavajte da plivate suprotno od smera njenog kretanja – ostanite mirni i plivajte niz struju, dijagonalno ka obali.

Ne zaboravite da plivanje u otvorenoj vodi nije isto što i kupanje u bazenu – informišite se o strujama, temperaturi vode, biljnom i životinjskom svetu kako ne biste dospeli u nepredviđenu i neprijatnu situaciju.

Oprez u rekama i jezerima mora biti povećan i zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prelaza u dubinu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lekovi i vrućina - na šta treba obratiti pažnju
Lekovi

Važno je

14.07.2023. 04:20

Lekovi i vrućina - na šta treba obratiti pažnju

Osim što velike vrućine utiču na opšte zdravlje, visoke temperature mogu uticati i na dejstvo lekova koje uzimamo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve