Vesti
16.12.2021. 10:43
R. E. / Wikipedia

Simbol Beograda

Ovako će Sava centar izgledati nakon rekonstrukcije (FOTO)

Sava Centar
Izvor: Shutterstock

Kongresni, kulturni i poslovni centar "Sava", jedan od arhitektonskih simbola Beograda, uskoro će izgledati potpuno drugačije.

Izgradnja Sava centra trajala je tri godine, od 1976. do 1979, a izgrađen je po zamisli arhitekte Stojana Maksimovića koji je bio i šef konstruktorskog tima.

Radovi su morali da se ubrzaju van predviđenog roka, zbog već zakazanog godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda koji je trebalo da bude održan u Sava centru, što je prouzrokovalo i odustajanje od plana da glavna sala ima rotirajuću pozornicu.

Dvoranu je svečano otvorio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, 15. maja 1977. godine, a već iduće 1978. u njoj je održan XI kongres Saveza komunista Jugoslavije.

Sava centar ima salu za publiku koja je najveća u celoj zemlji, kao i u bivšoj Jugoslaviji. Bio je domaćin mnogih značajnih međunarodnih kongresa, skupova i umetničkih programa. Na pozornici Sava centra nastupali su veliki umetnici kao što su Lučano Pavaroti, Plasido Domingo, Monserat Кabalje, Majls Dejvis i mnogi drugi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mesec dobre muzike: Ovi nas koncerti očekuju u decembru
Koncert

Jedva čekamo!

01.12.2021. 11:39

Mesec dobre muzike: Ovi nas koncerti očekuju u decembru

Grupe "Električni orgazam", "S. A. R. S.", "EYOT", "Beogradski sindikat", muzičari Nikola Vranjković, Ida Prester, Nina Badrić, Vlado Georgiev, Jelena Tomašević ili Rambo Amadeus, neki su od umetnika koji će održati svoje solo koncerte tokom decembra u Beogradu i Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve