Društvo
16.03.2019. 12:55
R.E./RTS/Foto: Ministarstvo odbrane/Arhivska fotografija

OVAKO IZGLEDA ČAS ODBRANE I ZAŠTITE ZA MATURANTE: Nije obavezan ali su ga učenici prihvatili

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Učenici završnih razreda srednjih škola nakon 27 godina ponovo uče o odbrani zemlje i ponašanju u slučaju vanrednih situacija. Kurs je pretežno teorijski i nije obavezan.

Pod sloganom "neprijatelj nikada ne spava", predmet odbrane i zaštite ušao je u učionice krajem 60-ih godina prošlog veka, a raspadom SFRJ odlazi u istoriju. Krajem februara se kao pilot projekat pojavio u završnim razredima srednjih škola.

Kada se oglasi školsko zvono učenici već imaju plan šta da rade, a kada bi se oglasila sirena za uzbunu da li bi znali da se snađu? RTS provera u beogradskoj Gimnaziji "Sveti Sava" na prvom času odbrane i zaštite.

Nastava je fakultativna i izvodi se kroz tri teorijska časa, dok je četvrti planiran za posete komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije. U Regionalnom centru Ministartsva odbrane ističu da, u zavisnosti od komentara učenika, postoji mogućnost da ovaj predmet u budućnosti postane obavezan deo nastave.

"Bilo je zanimljivo zato što smo naučili koliko imamo aviona. Ne smatram da bi trebalo uvesti kao poseban predmet", kaže jedan učenik.

Neki učenici smatraju da bi trebalo više trebalo da uče o prvoj pomoći, kako da reaguju u situaciji požara, zemljotresa, kako da pomognu nekome u sudaru. "Mislim da je to naša civilna dužnost, a ne koji postoje rangovi u vojsci", dodaje drugi učenik.

"Ako ćemo suvoparno učiti stvari, o tome sutra ćemo zaboraviti sve to", navode oni.

Komentare učenika osluškuju i pripadnici Ministarstva odbrane i najavljuju da će obuku prilagoditi interesovanjima maturanata.

"Mi ćemo produbljivati, osavremenjivati ove sadržaje i na osnovu reakcija dece da vidimo da uključimo što više praktičnih oblika nastave kao što su posete kasarnama, otvoreni dani, prisustvo vežbama", kaže pukovnik Dragan Stojčić, načelnik Regionalnog centra MO Beograd.

Važna karika u lancu obuke su i nastavnici od kojih su neki već prošli sličnu obuku, mada kažu da bi trebalo još dodatno da se upute kako bi eventualno pomogli u realizaciji ovog programa.

"Mi smo kao zaposleni prolazili seminar od zaštite od požara do nekih drugih, reagovanje na nasilje i na neke bezbednosne probleme i mislim da učenici o tome ne znaju dovoljno", kaže Zoran Radoman, nastavnik sociologije.

Izmenama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi definisane su kategorije građana koje se obučavaju za potrebe odbrane zemlje gde su i učenici srednjih škola. Interesovanje za časove nije malo, a samo u Beogradu ih je podržalo 87 srednjih škola.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
19°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve