Vesti
04.01.2023. 19:07
R.E./Beta

Predsednik Srbije

"Ovo je moj poslednji mandat predsednika Srbije"

1
Izvor: Beta/AP / Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da je ovo njegov poslednji predsednički mandat.

Vučić je na početku godišenjeg obraćanja rekao da "neće da menja Ustav" da bi ostao duže predsednik Srbije.
 

"Ovo je moj poslednji mandat, neću da menjam Ustav. Uskoro u prvoj polovini sledeće godine neću biti više ni predsednik političke partije", rekao je Vučić.
 

On je govoreći o natalitetu rekao da nam "više nije problem migracija", već to što "nemamo dece koja se radjaju".

"Mnogo manji broj ljudi odlazi u inostranstvo, ali nemamo dece koja se rađaju", rekao je Vučić i dodao da najniži prirodni priraštaj nije u nerazvijenim krajevima, već u Beogradu, gde je "situacija najgora".

Vučić izjavio je istakao da građani Srbije mogu da budu zadovoljni prethodnom godinom jer je sačuvana finansijska stabilnost, ekonomija je imala rast između 2,3 i 2,5 odsto, a kurs dinara je "čvrst kao stena".

"Uspeli smo da podignemo plate i penzije koliko vidim najviše u Evropi. Ima samo jedna zemlja koja je više uradila. Naša stopa javnog duga na današnji dan ne prelazi 55 odsto, i to je nešto što je na ponos svim građanima Srbije", rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.
 
1
Izvor: Beta/AP / Darko Vojinovic

On je građanima čestitao Novu godinu, a vernicima predstojeće božićne praznike i istakao da je ovo njegov poslednji predsednički mandat i da neće da menja Ustav.

"Moj posao je da budem na strani građana i svakog čoveka u zemlji, i to ću da činim na najbolji način, uprkos teškim prilikama sa kojima se suočavamo", rekao je i ocenio da će 2023. biti teška godina za ceo svet.

Naveo je Srbija ima najnižu do sada stopu nezaposlenosti od 8,9 odsto i da je privukla 66 odsto ukupnih stranih investicija na zapadnom Balkanu, a da je bruto domaći proizvod (BDP) prošle godine bio 60,3 milijardi evra.  

Predsednik Srbije se takođe dotakao i Kosova. Istakao je da trenutno 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, a da 84 države nedvosmisleno priznaju.

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, Vučić je rekao da za tri zemlje nije jasno da li priznaju nezavisnost Kosova ili ne.

"Imamo devet zemalja koje su povukle priznanje, čekamo desetu", kazao je Vučić.

Vučić je naveo da Srbija "teško može da se suprotstavi" nastojanju Kosova da postane član Saveta Evrope, ali da je situacija drugačija u Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

"Borićemo se, pošto je za prijem u članstvo (u Unesku) potrebno dve trećine glasova, a to će da im ide malo teže", naveo je Vučić.
 

On je rekao da u januaru "čeka da dođu stručnjaci (sa Zapada) da mu objasne" da je prihvatanje ulaska Kosova u UN "jedini mogući izlaz za Srbiju".

"Srbija ne beži ni od jednog od pet sporazuma koje smo potpisali, ni od šestog, a to je Povelja UN. Albanci i međunarodna zajednica nijedan od tih šest dokumenata ne mogu da poštuju, a samo im jedan tražimo", dodao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić uhapšenom studentu ponudio opcije za posao i volontiranje
beta-svngs2pf6c.jpg

Nikola Nedeljković

30.12.2022. 12:52

Vučić uhapšenom studentu ponudio opcije za posao i volontiranje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa studentom Nikolom Nedeljkovićem koji je na Kosovu bio pritvoren šest meseci zbog navodnog izazivanja etničke mržnje i netrpeljivosti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve