Vesti
13.06.2019. 16:04
A. Mlakar

OVO MU NIKAD NISU OPROSTILI: Kako je general Mladić namagarčio Vesli Klarka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

General Ratko Mladić je na vrhuncu svoje ratne slave daleke 1994. posle kraćeg sastanka sa dotad relativno nepoznatim američkim generalom Veslijem Klarkom uspeo da ga namagarči pred gomilom svetskih medija.

Priča je počela 26 avgusta 1994, kada se u Sarajevu sa gomilom ađutanata i telohranitelja pojavio onizak general sive kose sa tri zvezdice na svojoj maskirnoj kapi. Radilo se o generalu Vesliju Klarku, koji je tada obavljao funkciju načelnika operativnog odeljenja Pentagona. On je kao uticajni oficir i bliski prijatelj Bila Klintona (potiču iz istog mesta Liltl Rokas u Arkanzasu i zajedno su studirali na Oksfordu) stigao u Sarajevo da komandu UN upozna sa planom "opremi i obuči", koji je Vašingtonska administracija nameravala da sprovede sa Muslimanima i Hrvatima.

Posle sastanka sa tadašnjim zapovednikom UNPROFORA u BiH generalom Rouzom, tražio je, doduše na predlog generala Rouza da se sastane i sa generalom Ratkom Mladićem kako bi ga upozorio kakva će biti sudbina bosanskih Srba ako ne potpišu plan Kontakt grupe - biće suočeni sa vojnom silom SAD, glasila je poruka.

Povezane vesti – Klark: Uskoro će Kosovo biti u EU i NATO, tada ćemo ponovo slaviti

General Rouz priznaje u svojoj knjizi "Misija u Bosni" da je upozoravao Klarka da izbegava publicitet u Mladićevom prisustvu, što očito on nije poslušao. Sam Rouz i njegov lični prevodilac Stenli u svojim knjigama kažu da Klark nije bio spreman i pripremljen za sastanak sa generalom takvog kalibra.

Na početku sastanka on je Mladića pretećim tonom upozorio na status SAD kao svetske supersile, naglašavajući da će u bliskoj budućnosti Amerika početi da naoružava muslimansku vojsku i da je zakazao sastanak, jer ga zanima reakcija Srba.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Vesli Klark (levo) EPA/ATTILA KISBENEDEK

Mladić je na ovu izjavu skočio kao oparen i iz sebe izbacio bujicu rečenica, gvoreći Vesliju da ako SAD uđu u rat na strani Muslimana, BiH više neće biti. Vesli je prema nekim prisutnim svedocima bio zbunjen i pomalo uplašen. Mladića je pokušao da smiri izjavama da Srbe ceni kao izuzetne borce, da se slaže da ne treba Srbima pretiti, i da mu je stalo do mirnog rešenja krize. Kraj sastanka prošao je u pomirujućem tonu, ali je Mladić za svog gosta pripremio na kraju sastanka i malo iznenađenje.

Povezane vesti - Klark: Putin može da pokrene rat na Balkanu, samo čeka šansu

Mladić je pokazao na Klarkovu kapu sa tri zvezdice, kada je ovaj nameravao da je stavi na glavu i tražio da je pogleda, a zauzvrat je skinuo svoju šapku i hemijskom olovkom ćirilicom napisao unutar kape "R. Mladić". Vesliju se ova stvar dopala tako da je na glavu stavio Mladićevu šapku, dok je Ratko stavio Klarkovu kapu sa tri zvezdice. Sa različitim kapama izašli su pred gomilu novinara koji su ovekovečili ovaj snimak.

Klark nije primetio da ga snimaju, pa su kamere zabeležile kako se šali sa Mladićem, koji je mu je govorio "Ko kaže da te se bojim. Evo razoružaću se pred tobom" kada je izvadio svoj pištolj CZ 99 i predao ga iznenađenom Vesliju, koji se najviše obradovao pištolju poput pravog kauboja. Na pištolju su bile ugravirane reči "Od generala Mladića".

Klark je pun utisaka i sa poklonom Mladića otišao nazad u Vašington, gde je posle dva dana od povratka doživeo ribanje u Pentagonu i Stejt departmentu zašto se sastao sa Mladićem i zašto je nosio srpsku šapku na glavi. Vesli Klark je ekspresno smenjen sa položaja načelnika za strategijsko planiranje i oteran za komandanta Južne komande gde je ostao godinu dana, a vratio se zahvaljujući prijateljstvu sa Klintonom.

Ambasador u BiH Viktor Jakovič ekpresno je vraćen u Vašington sa kritikom zašto nije sprečio Veslijev samonicijativni sastanak zbog čega je izgubio ambasadorsko mesto.

Milošević ga ponizio godinu dana kasnije

Klarkov bes i frustracija ponovili su se i godinu dana kasnije u septembru 1995, kada je kao Holbrukov savetnik došao po prvi put u Beograd, sa četvrtom zvezdicom na ramenu. Milošević je tada smešeći se prema dobro obaveštenim izvorima vratio nazad Klarkovu kapu koju je poklonio Mladiću avgusta 1994. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve