Vesti
30.08.2019. 13:23
Tanjug

Šef diplomatije Kosova

Pacoli: Sastanak u Helsinkiju je prilika da budemo ravnopravni sa drugim zemljama

bedzet-pacoli.png

Šef diplomatije Kosova Bedžet Pacoli kaže da je sastanak Saveta EU i partnera sa Zapadnog Balkana u Helsinkiju prilika da

Šef diplomatije Kosova Bedžet Pacoli kaže da je sastanak Saveta EU i partnera sa Zapadnog Balkana u Helsinkiju prilika da Kosovo bude među prijateljima i da bude tretirano ravnopravno sa drugim zemljama u Evropi.

"Ovo je odlična situacija da se bude među prijateljima i da nas tretiraju ravnopravno kao sve zemlje u Evropi", rekao je Pacoli koji je dolazeći na neformalni sastanaku Helsinkiju, poručio da sa sobom donosi "puno pozdrava iz najmlađe zemlje u Evropi".

"Srećni smo što smo ovde u prelepoj Finskoj, zemlji koja mnogo znači za Kosovo, jer Kosovo je svoju nezavisnost proglasilo oslanjajući se na Ahtisarijevu deklaraciju", izjavio je Pacoli.

[caption id="attachment_231803" align="alignnone" width="675"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

On je dodao da je plan finskog diplomate i specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija suština sadašnjeg kosovskog ustava. Odlazeća šefica EU diplomatije Ferderika Mogerini prvi put je zvanično pored ministara zemlja kandidata za članstvo u EU pozvala i predstavnika Kosova da prisustvuje neformalnom sastanku Savetu EU ministra, na kome se danas razgovara o regionalnoj saradnji.

Ministar Ivica Dačić, koji prisustvuje sastanku u Helsinkiju, poziv Pacoliju okarakterisao je kao "presedan".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve