Vesti
30.08.2019. 13:23
Tanjug

Pacoli: Sastanak u Helsinkiju je prilika da budemo ravnopravni sa drugim zemljama

bedzet-pacoli.png

Šef diplomatije Kosova Bedžet Pacoli kaže da je sastanak Saveta EU i partnera sa Zapadnog Balkana u Helsinkiju prilika da Kosovo bude među prijateljima i da bude tretirano ravnopravno sa drugim zemljama u Evropi.

"Ovo je odlična situacija da se bude među prijateljima i da nas tretiraju ravnopravno kao sve zemlje u Evropi", rekao je Pacoli koji je dolazeći na neformalni sastanaku Helsinkiju, poručio da sa sobom donosi "puno pozdrava iz najmlađe zemlje u Evropi".

"Srećni smo što smo ovde u prelepoj Finskoj, zemlji koja mnogo znači za Kosovo, jer Kosovo je svoju nezavisnost proglasilo oslanjajući se na Ahtisarijevu deklaraciju", izjavio je Pacoli.

Shutterstock Shutterstock

On je dodao da je plan finskog diplomate i specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija suština sadašnjeg kosovskog ustava. Odlazeća šefica EU diplomatije Ferderika Mogerini prvi put je zvanično pored ministara zemlja kandidata za članstvo u EU pozvala i predstavnika Kosova da prisustvuje neformalnom sastanku Savetu EU ministra, na kome se danas razgovara o regionalnoj saradnji.

Ministar Ivica Dačić, koji prisustvuje sastanku u Helsinkiju, poziv Pacoliju okarakterisao je kao "presedan".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve