Vesti
27.07.2019. 11:35
Tanjug

PALI ISPOD 100: Centralnoafrička Republika ne priznaje Kosovo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Centralnoafrička Republika (CAR) je 14. zemlja koja je ili povukla ili suspendovala ili precizirala svoj stav da ne priznaje Kosovo, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je gostujući na RTS pokazao zvaničnu notu koju je sinoć dobio od te zemlje. On je prošle godine posetio CAR, gde je razgovarao sa tamošnjim predsednikom.

Pročitajte još: Bukti virtuelni rat Srba i Albanaca

Dačić je ukazao da Priština tvrdi da je CAR priznala Kosovo i da je tokom njegove posete toj zemlji prošle godine njen predsednik izrazio čuđenje zbog toga.

"Posle mog zahteva oni su napravili malu istragu da li postoji odluka ili ne u CAR i kažu da ne postoji nikakav stav kojom priznaju Kosovo. Da oni ne mogu da zastupaju različitu poziciju od međunarodnog prava da se zalažu za dijalog i da podržavaju osnovne vrednosti i suverenitet za sve zemlje, a za republiku Srbiju posebno", rekao je Dačić, dodajući da je Kosovo tvrdilo da ima 116 zemalja koje ga priznaju:

Pročitajte još: Šta znamo o državama koje su povukle priznanje

"Sada mogu da kažem da je taj broj pao ispod 100. Cilj nam je da to bude ispod polovine članica UN", rekao je ministar.

To su do sada učinili i Republika Palau, Madagaskar, Solomonska ostrva, Lesoto, Surinam, Granada, Unija Komora, Burundi, Komonvelt Dominika, Sao Tome i Principe, Liberija, Gvineja Bisao, Papua Nova Gvineja.

Dačić je najavio da postoji još jedna zemlja koja je donela odluku o povlačenju priznanja, ali već mesec-dva ne želi to da objavi da ne bi iritirao međunarodnu zajednicu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
28.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve