Vesti
05.04.2016. 11:02
ekspres

Panik tasteri za zaštitu medicinskih sestara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 5. aprila - Zdravstvene ustanove u Srbiji u narednih nekoliko meseci dobiće panik tastere za šta će se zalagati Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost kako bi se žene u ovom sektoru zaštitile, rekla je danas potpredsednica Vlade i predsednica ovog tela Zorana Mihajlović.

Ona je na sastanku sa potpredsednicom vlade i ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički i predstavnicama Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije razgovarala o problemima sa kojima se na poslu susreće 63.000 medicinskih sestara u Srbiji.

Osim panik tastera medicinske sestre i tehničari u Srbiji zahtevaju i da se poveća broj zaposlenih na teškim radnim mestima, da država prepozna visokoobrazovane medicinske sestre da bi one bile plaćene u skladu sa svojim obrazovanjem, da sestre starije od 50 godina ne rade u tri smene te da se na najtežim odeljenjima, poput odeljenja intenzivne nege nakon pet godina rada uvede obavezna pauza od godinu dana na lakšem radnom mestu.

Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije čini 95 odsto žena, 63.000 medicinskih sestara.

One zahtevaju da 7.000 sestara među njima koje su visoko obrazovane budu plaćene u skladu sa kvalifikacijama.

Visoko obrazovane medicinske sestre trenutno ne prepoznaje ni katalog radnih mesta jer ih nema u šifrarniku, što je problem sa kojim se bore već 13 godina, poručila je predsednica ovog sindikata Dragica Ćurčić.

Ona je ukazala i na hiperprodukciju zdravstvenih kadrova zbog čega je, kako je rečeno, neophodna racionalizacija u strukturi kadrova ali i bolja politika države u planiranju potreba za ovim obrazovanjem.

Udovički je istakla da je problem medicinskih sestara poznat i da se o njemu razgovara, te da očekuje da Zakon o zaposlenima i zaradama u javnim službama i Zakon o sistemu plata u javnom sektoru reše to pitanje.

(Tanjug)d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(s);

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve