Vesti
21.03.2019. 19:12
R.E./Beta

PAORI OD VLADE SRBIJE TRAŽE: Odgodite primenu zakona o traktorima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Udruženje Paori Crepaja uputilo je otvoreno pismo Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu saobraćaja u kojem je zatražilo odlaganje primene zakona o bezbednosti saobraćaja kojim je predvidjeno da se do 4. aprila zamene stare registarske tablice na traktorima, poljoprivrednim prikolicama i drugim priključnim mašinama.

Paori Crepaje su u otvorenom pismu zatražili da se pomenuti zakon odgodi na najmanje godinu dana, a da do tada važi postojeći.

"To je još jedan atak na džepove osiromašenih poljoprivrednika i trošak koji ne mogu da podnesu, a država umesto da im izadje u susret čini sve da im odmogne i gurne ih u propast", ocenjuje se u saopštenju.

Navodi se i da ratari u predstojeću setvu ulaze "zaduženi i bez ikakve pomoći" i dodaje da su "inače minornim subvencijama potpuno degradirani i, očigledno, ovoj državi beznačajni".

"Pored toga, nemamo saznanja da su i u Evropskoj uniji tako strogi propisi o registraciji poljoprivrednih mašina. Tražimo da se odloži primena zakona, da se vrati u ponovnu proceduru i prilagodi srpskom poljoprivredniku i njegovom finansijskom i svakom drugom položaju", rekao je za portal Agrosmart (agrosmart.net) predsednik tog udruženja Miroslav Grubanov.

On je dodao da registracija traktora sa prikolicama, tehničkim pregledom i osiguranjem dostiže i nekoliko desetina hiljada dinara, što je veliki izdatak za većinu poljoprivrednika.

"Najviše je ratara koji imaju stare mašine i čak ne izlaze na saobraćajnice jer ne mogu bez kabine. Taj zakon kao da je pisao neko ko nije video traktor i nema veze s poljoprivredom. Ako su ga napravili samo zbog toga da bi se punio budžet, neka kažu koliko treba da uplatimo da nas ne maltretiraju i ne izlažu takvim besmislicama. Država koja nam daje subvencije od 30 evra po hektaru sada traži još da platimo registraciju, a zna da je sigurno polovina traktora u Srbiji dotrajala i da se i ne može registrovati po novom zakonu", naveo je Grubanov.

Po njegovim rečima, zakon najviše pogadja male poljoprivrednike, pošto veliki kako je naveo, "imaju računa da registruju mašine i traktore jer obradjuju puno zemlje i imaju velike prihode, a većina ima i nove traktore".

"Mali poljoprivrednici će ono što dobiju za subvencije, automatski vratiti državi kroz registraciju. Ne možemo da shvatimo da je najveći problem u ovoj državi registracija traktora. Kao da se ide na namerno uništavanje malih i srednjih gazdinstava. Verujemo da će vlada i nadležna ministarstva pročitati ovo i reagovati na vreme što je u interesu i poljopivrednika i države", navodi se u otvorenom pismu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve