Vesti
26.06.2020. 17:29
Marko R. Petrović

Parada

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sedamdeset pet srpskih gardista promarširalo je moskovskim Crvenim trgom na paradi povodom 75 godina od pobede nad fašizmom. Uz pripadnike ruske armije bilo je tu vojnika iz još 12 zemalja koje su pre sedam i po decenija dale svoj doprinos borbi protiv nacista.

U vreme kada se gotovo neprestano pokušavaju falsifikovati istorijske činjenice, umanjiti nečije zasluge u borbi protiv jednog od najvećih svetskih zala ikada, događaji poput moskovske parade, koja je ove godine kasnila zbog epidemije koronavirusa, neophodni su kao svojevrsni podsetnici na to koliko je ko žrtava podneo u toj borbi.

Upravo zbog toga je i važno što već godinama i kontingent pripadnika Vojske Srbije učestvuje na ovim paradama, kao što je bitno i to što se u svečanoj loži na Crvenom trgu pored ruskog predsednika nalazi i predsednik Srbije.

Jer kada se pogleda i procentualno, ali i u apsolutnim brojkama, Srbija je među zemljama koje su po broju žrtava dale jedan od najvećih doprinosa slomu sila Osovine u Drugom svetskom ratu.

Upravo to je istakao i sam Aleksandar Vučić, poručivši iz Moskve da je važno i da se pokaže da čuvamo istinu o Drugom svetskom ratu i borbi protiv fašizma i da ćemo uvek pokazivati poštovanje za žrtve.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE/ nr, fotografija niske rezolucije

Ponovo je ukazao da je srpski narod jedan od najstradalnijih u tom ratu, te da je ponosan što je Garda Vojske Srbije učestvovala na vojnoj paradi.

No, kako odlazak u Moskvu nikad nije samo protokolaran, bila je to istovremeno i prilika za srpskog predsednika da se još jednom vidi sa ruskim kolegom. Nema sumnje da je jedna od tema bila i pitanje Kosova, s obzirom na Vučićev najavljeni odlazak u Vašington, gde je trebalo da se sretne sa Hašimom Tačijem. Kosovski predsednik je, međutim, u međuvremenu otkazao odlazak u Ameriku, nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu napisalo optužnicu protiv njega zbog ratnih zločina na Kosovu.

Sam Aleksandar Vučić preneo je na kraju posete Moskvi da je u više navrata razgovarao sa Vladimirom Putinom, ali i da je imao i kratke, ali važne bilateralne sastanke sa više lidera zemalja iz okruženja Rusije.

"Imali smo u više navrata kratke razgovore sa Putinom, raznih tema smo se dotakli. Svakog od nas je ispratio do automobila po završetku prijema u Kremlju. Dobar je osećaj i posebno je velika stvar kad vidite da je u bilateralnu posetu primio samo predsednika Uzbekistana i mene, kao predsednika Srbije, a dobili smo u ruskim medijima mnogo veći prostor“, rekao je Vučić.

On je dodao da je pre podne imao kratke sastanke sa više lidera iz okruženja Rusije, koji su takođe boravili u Moskvi povodom vojne parade.

"Važno je da razgovaramo o povećanju trgovinske razmene, o ekonomiji“, dodao je predsednik.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve