Vesti
29.06.2019. 21:29
R. E. / Foto: Oksana Skendzic

PARADA "PONOS SRBIJE" U BEOGRADU: Prajd nije zabava, već protest (FOTO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Beogradu se pod sloganom "Borba još uvek traje - pridruži se" održala peta parada "Ponos Srbije".  Gej-lezbejski info centar je saopštio da se parada održava povodom obeležavanja 50 godina od Stounvolske pobune, kada se 1969. LGBT zajednica u Njujorku pobunila protiv policijske torture.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Okupljanje je počelo u Pionirskom parku, nakon čega su učesnici krenuli u šetnju. Na paradi su između ostalih bili prisutni i ministar Branko Ružić, pevačica Goca Tržan, poznati gej aktivista Predrag Azdejković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Oksana Skendžić

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je napomenula da je u poslednjih nekoliko godinanapravljen veliki iskorak što se tiče LGBTI zajednice, jer je prošle godine, u skladu sa novim propisima, transrodnim osobama značajno olakšana promena pola.

"Dobro je što današnji događaj dočekujemo u dobroj atmosferi i međusobnom razumevanju i poštovanju. Danas smo ovde da podržimo vladavinu pravde, jer su se danas okupili naši ravnopravni sugrađani koji predstavljaju bogatstvo našeg društva - rekla je Janković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Danas imamo razloga da zajedno slavimo prethodne uspehe. Kao Poverenica danas želim da pozovem sve građane i građanke pripadnike LGBTI populacije da se ne libe da podnesu pritužbe svaki put kada se suoče sa slučajem diskriminacije" rekla je Janković.

Aktivitkinja Udruženja građana "Egal" Anđela Čeh istakla je da je Prajd pre svega politički čin kojim LHBT zajednica, izlaskom na ulice, skreće pažnju na svoju probleme.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Prajd je pre svega protest, a ne zabava, ni kod nas a ni u svetu. Ove godine zahtevamo pravno regulisanje pitanja istoplonih zajednica, dostupnost hormonske terapije za trans osobe, a želimo i da skrenemo pažnju da je potrebna senzibilizacija zaposlenih u javnom sektoru kada je reč o LGBT osobama. Pored toga, želimo i povećanje budžeta za LGBTI organizacije" rekla je Čeh, nakon čega je počela šetnja ka Terazijama, preko Knez Mihajlove do Studentskog parka

Paradu ponosa prati veliki broj policajaca i medija, dok se u blizini nalazi i grupa ljudi koji drže transparent "Dogodine u Prizrenu" i pevaju pesme o Kosovu. Oni su za rekli kako nemaju ništa protiv gej parade, "već kreću sa mesta gde su pre mesec dana prijavili svoj skup".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ove godine organizatori skreću pažnju na probleme s kojima se suočavaju osobe koje žive sa autizmom.

"Imajući u vidu da LGBT pokret ne stoji sam, već da delimo probleme i s drugim grupama koje se prepoznaju kao manjinske i koje se suočavaju s mnogobrojnim problemima, Ponosu Srbije su se prethodnih godina pridruživali i šetnju podržali: romska zajednica, žene sa iskustvom partnerskog i nasilja u porodici, osobe sa invaliditetom i osobe koje žive sa HIV-om i AIDS-om".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Ove godine skrećemo panju na probleme s kojima se suočavaju osobe koje žive sa autizmom, kao i njihove porodice, tako da će Prajd šetnju, između ostalog, otvoriti i jedan od roditelja čije dete živi sa autizmom", navodi se u saopštenju Gej-lezbejskog info centra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve