Vesti
12.08.2023. 17:42
R. E.

Crkva Presvete Bogorodice

Služen parastos srpskim dečacima ubijenim pre 20 godina u Goraždevcu

1
Izvor: Shutterstock

U Goraždevcu je, u Crkvi Presvete Bogorodice, vladika novobrdski Ilarion održao parastos uoči 20-godišnjice stradanja srpske dece na obali Pećke Bistrice.

U grupu dece koji su se 13. avgusta 2003. godine kupali u reci Bistrici, nedaleko od centra sela, ispaljeno je 87 metaka, pokazala je istraga Unmika posle zločina.

Poginuli su tada 12-godišnji Pantelija Dakić i 18-godišnji Ivan Jovović, a teško su ranjeni Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Predstavnici međunarodne zajednice obećali su tada da će "prevrnuti svaki kamen da pronađu počinioce", ali ubice i dalje nisu pronađene.

Unmik i Kosovska policija su tada saslušali preko 70 svedoka i pretresli više od 100 kuća, obećana je čak i nagrada od milion evra za informacije o ubici ili više njih, ali krivci nikada nisu pronađeni, da bi Euleks 2010, a prištinsko pravosuđe 2015. godine, zatvorili istragu zbog navodnog nedostatka dokaza.

"Rak rana je kada kriješ ubicu u svom domu. To truje društvo to truje naše odnose. Ne traži se nikakva naplata, nikakva kazna, mi hrišćani očekujemo od Gospoda sud. Za ovaj svet je dobro da ono što je zlo isteramo na čistac. Da se pomolimo Bogu da i to dođe na videlo", rekao je vladika Ilarion, preneo je Tanjug.

Đorđe Ugrenović koji je preživeo masakr i bio teško ranjen poručio je da je to bio veliki zločin i veliki udarac za sve u Goraždevcu.

"Sećam se, kao i tog dana. Išli smo da se kupamo...nevina deca. Velike su vrućine bile i to je jedino mesto gde smo mogli da se rashladimo. Bilo je mnogo dece, stotinak, možda i više, svi smo bili tamo i odjednom se desila rafalna paljba koja je pokosila Ivana i Panta, i nas. Nažalost, oni nisu uspeli da prežive. Mnogo je teško. Ovde sam osnovao porodicu i planiram da ostanem. Imam četvoro dece i živeću i trudiću se da Ivana i Panta uvek spominjem i da oni budu uvek sa nama", kazao je Ugrenović.

Ubistvo dece u Goraždevcu je jedan od najvećih zločina od dolaska međunarodne mirovne misije na Kosovo i Metohiju. Goraždevac je najveće srpsko selo u Metohiji, ali je posle 1999. godine i ovog ubistva, od 3.000 Srba, u njemu ostalo još njih oko 750.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve