Vesti
05.01.2023. 13:42
Beta

SPC

Božićna poslanica patrijarha Porfirija

1
Izvor: Beta/SPC / Milorad Vidovic

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije uputio je Božićnu poslanicu vernicima SPC u kojoj ih je pozvao da predstojeći praznik provedu "u domaćoj atmosferi, uz badnjak i rasutu slamu" a ne kako je rekao, po ulicama i trgovima "na polupaganski način u polupijanoj atmosferi".

Porfirije je u poslanici naveo da je Hristovo rodjenje "oduvek i od svih poštovano kao porodični praznik, praznik domaćeg ognjišta i njegove topline".
 

"Zato je pogrešno da se na Badnje veče, u predvečerje radosnog Praznika, ne dočekuje Bogomladenac, u domaćoj atmosferi koja preko badnjaka, rasute slame i svega ostaloga podseća na skromnu pećinu u kojoj je On rođen, povijen i u najobičnije jasle položen", naveo je patrijarh.
 

Upozorio je na položaj Srba na Kosovu i Metohiji, na kako je rekao "našoj zavetnoj rodnoj zemlji".

"Od polovine ove godine, vekovni komšiluk postavlja ultimatume, provocira, sprovodi teror i neprekidno preti preostalim, nezaštićenim Srbima progonom i zulumom, uz zloslutno ćutanje ili čini nam se, prećutnu podršku pojedinih moćnih država. Podsećamo sve nadležne činioce da i za Srbe na Kosovu i Metohiji treba da važe univerzalna ljudska prava i slobode kakve imaju Albanci i svi ljudi na svetu", naveo je patrijarh a prenela je SPC.

Patrijarh Porfirije je pozvao na zaustavljanje "tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba" koji je, po njegovim rečima, svakodnevno podstican spolja.

1
Izvor: Beta/AP / Darko Vojinovic

"Sa posebno usrdnom molitvom obraćamo se Bogomladencu Hristu, a iskrenim bratskim pozivom svim neposrednim i posrednim učesnicima rata, da pronađu u sebi snage, kako bi prestalo stradanje, izbeglice se vratile u svoje gradove i sela, obnovili se njihovi domovi, a mir se vratio u područja zahvaćena ratnim požarom", piše u poslanici.

Patrijarh je upozorio i na one koji "dižu glas protiv porodice, utemeljene u hrišćanskim vrednostima".

"Odgovor Crkve na ovu javnu i trajnu agresiju ne može biti drugačiji do jevandjelski, apostolski i božićni. To znači da Crkva neodstupno stoji na svojim večnim i nepromenjivim uverenjima, ne namećući svoje vrednosti nikome, ali, istovremeno, ne odstupajući od njih ni za jotu", naveo je patrijarh Porfirije.
 

Pozvao je i da deca budu odgajana "u zdravom porodičnom okruženju, oblikovana ljubavlju, a ne mržnjom i agresivnošću".

"Pojavu nasilnog i destruktivnog ponašanja u našim školama prate i već pomenuta nedopustiva nastojanja da se čitavom prosvetnom i obrazovnom sistemu, od vrtića do univerziteta, nametnu učenja, ideologije, prakse i običaji potpuno oprečni hrišćanskom etičkom kodeksu i bogougodnom životu ne samo nas pravoslavnih Srba nego i svih sa kojima delimo životni prostor", naveo je patrijarh.
 

Poručio je "braći i sestrama, pravoslavnim Srbima gde god živeli" da je SPC "uvek uz njih" i završio poslanicu tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji - Hristos se rodi".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Patrijarh Porfirije 9. januara služi liturgiju u Banjaluci
1

Dan Republike Srpske

02.01.2023. 20:15

Patrijarh Porfirije 9. januara služi liturgiju u Banjaluci

Patrijarh Srpske prvoslavne crkve Porfirije služiće 9. januara, povodom Dana Republike Srpske, svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, saopšteno je iz banjalučke eparhije.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve