Vesti
27.01.2024. 22:15
Beta

Svetosavska akademija

Patrijarh Porfirije: "Pouke Svetog Save važe i danas"

Patrijarh Porfirije, ATA IMAGES, 27.1.2024.
Izvor: ATAIMAGES / M. A.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije je u govoru na Svetosavskoj akademiji u Beogradu ukazao da pouke Svetog Save važe i danas.

Patrijarh je na svečanoj akademiji "U duhu svetosavlja" u MTS dvorani rekao da je Sveti Sava koji je rođen kao Rastko, sin Velikog župana Stefana Nemanje, "duhovni otac našega roda".
 

"Kao istinski monah, otac našeg monaštva, Sava je doživeo i znao pa i nama potomcima predao da bez žive i delatne vere u Hrista, bez preobražaja koji donosi pokajanje, nema ni istinskog poznanja Boga, niti istinskog poznanja sebe. Bez mira sa Bogom i sa sobom, nema ni mira sa bližnjima", rekao je Porfirije.
 

Srbi se, na dan koji se proslavlja kao Savindan, posle više od 800 godina od smrti Rastka, okupljaju u zemlji i u svetu jer on - Sveti Sava "nije bio običan čovek, već duhom svetim preobražen" rekao je patrijarh.

Govoreći o ulozi Svetog Save u vremenu u kojem je živeo, Porfirije je rekao da se "pouke svetog Save mogu primeniti i na vreme u kojem živimo" i da "bez mira i međusobnog razumevanja nema budućnosti".

Na akademiji je prethodno premijerka Srbije Ana Brnabić rekla u govoru da, zahvaljujući radu Svetog Save, "pominjanje obrazovanja u Srbiji ne ide bez njega", da ga zato škole slave i da je "cilj da Savine vrednosti budu okosnica sistema vaspitnog rada sa učenicima". 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Proslavlja se Sveti Sava, a kakvo je stanje u školama
1

Ministarka povodom slave

27.01.2024. 12:25

Proslavlja se Sveti Sava, a kakvo je stanje u školama

Slavica Đukić Dejanović čestitala je Savindan svim školama, učenicima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, zaposlenima u prosveti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve