Vesti
25.12.2022. 15:24
Beta

SPC

Priština zabranila patrijarhu Porfiriju da ode u Pećku patrijaršiju

1
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je saopštila da su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu SPC Porfiriju da uoči Božića dodje u Pećku patrijaršiju.

Uz ocenu da je to "krajnje diskriminatorska odluka", patrijarh je pozvao prištinske vlasti da "prestanu sa gaženjem ljudskih prava i verskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u pokrajini najmanje 1.500 godina u kontinuitetu, na zemlji svojih predaka".

"Patrijarh Porfirije ne odustaje od namere da služi božanstvenu službu u Pećkoj patrijaršiji i očekuje da ova krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage", saopšteno je iz njegovog kabineta.

Patrijarh je dodao da se "moli Bogu za mir i dobru volju među svim ljudima" i da se "posebno moli da zavlada mir među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji, gde vekovima žive zajedno".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji
1

FOTO

14.10.2022. 14:22

Ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji

"Sve vernike sa ovog mesta pozivam da se molimo za sve ljude, za svu braću i sestre, sve sunarodnike i one sa kojima živimo i pre svih za braću Albance da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske sa albanskim porodicama koje su i u dobra i zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", izjavio je patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji nakon zvaničnog ustoličenja.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve