Vesti
25.05.2023. 20:37
R.E./Beta

Spasovdanska litija

Patrijarh Porfirije služio pomen žrtvama masovnih ubistava

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Spasovdanska litija, na čijem čelu je bio patrijarh Porfirije sa sveštenstvom SPC, prošla je centralnim gradskim ulicama.

Patrijarh je služio pomen stradalim đacima, mladima ubijenim u mladenovačkim selima i svim žrtvama porodičnog i svakog drugog nasilja.

Litija sa ćivotom sa moštima svetog Nikolaja Srpskog krenula je oko 18.30 sati od hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Beogradu, u prisustvu crkvenih velikodostojnika i građana.

"U našem narodu spasovdanska kiša jeste zaista Božije davanje i blagoslov. Evo da zajedno sa vama, blagodareći Bogu što je dao kišu i što je pustio suzu radosnicu, jer među nas je došao veliki sveti vladika naš Vladika Nikolaj. Dobro nam došao sveti Vladiko Nikolaje, dobro došao u srpsku prstonicu, dobro došao na Spasovdan – slavu tvog i našeg grada", poručio je patrijarh.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arno Gujon (@arno.gujon)

 

Patrijarh je istakao da nas niko od vladike Nikolaja ne može bolje razumeti i izvidati nam rane, pružiti nam očinsku utehu i zagrljaj.

"Braćo i sestre, postoji u čoveku, u nama, u samoj našoj prirodi spontana i iskonska potreba da se obraćamo nečem što nas prevazilazi, nečemu što je mnogo uzvišenije od nas. To je zbog toga što smo stvoreni po slici i prilici Božijoj i što samo punoću i smisao života može da nam da Bog", rekao je patrijarh.

Mošti sveca biće od večeras u Hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. gradu dao status srpske prestonice, u čast obnove i napretka.

Patrijarh Porfirije služio je u četvrtak ujutru arhijerejsku liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi, u prisustvu velikog broja vernika a slavski kolač prelomio je u prisustvu čelnika grada i funkcionera vlade.

Informativna služba SPC je saopštila da je "preko 100.000 ljudi, sabranih oko kivota vladike Nikolaja Srpskog, ispunilo centralne ulice srpske prestonice tokom Spasovdanske litije", te da je to "največi molitveni skup u istoriji Beograda".

"Ovogodišnja slava Beograda, Vaznesenje Gospodnje, i Spasovdanska litija zbog bola i tuge usled stradanja i gubitka života mladih ljudi u opštinama Vračar i Mladenovac protiče u znaku reči Svetog vladike Nikolaja Žičkog i Ohridskog: Molitvom izmolimo blagosloveni mir među ljudima!", piše u saopštenju.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oglasio se partijarh Porfirije posle velike tragedije
1

"U muklom bolu"

03.05.2023. 16:50

Oglasio se partijarh Porfirije posle velike tragedije

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patijarh Porfirije izrazio je danas nadublje saučešće porodicama stradale dece i naveo da "u muklom bolu sluša vesti o katastrofi, kakva se u našem narodu i našoj Otadžbini nikada nije dogodila".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve