Vesti
06.01.2024. 19:26
Beta

Gračanica

Patrijarh podelio stipendije učenicima i studentima sa Kosova i Metohije

Patrijarh Porfirije, ATA IMAGES, 1.6.2024.
Izvor: ATAIMAGES / M. A.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije podelio je danas na Badnji dan, u Kulturnom centru u Gračanici stipendije Fondacije Sime Igumanova učenicima i studentima sa Kosova i Metohije.

On je na svečanosti poručio Srbima sa Kosova da ukoliko bi ostavio njih u stvari bi ostavio sebe, a da je to nemoguće.

"Mi smo danas došli da izvršimo ljubav i poslušanje u odnosu na onog koji je znao da kad ljubi i voli da je učenik Hristov, da izvršimo delo ljubavi Sime Igumanova koji je izdanak Kosova i Metohije, koji je sve što je imao, svoje biće i svoje srce, darovao Kosovu i Metohiji, koji je svoje srce i svoje biće podelio, uslovno rečeno, na dva dela. Jedan deo svog srca, svoje ljubavi i svog bića ostavio je Bogosloviji u Prizrenu, a drugi deo je ostavio mladosti Kosova i Metohije, onima koji uče i koju u znanju uzrastaju kako bi to znanje i ono što jesu opet mogli u novom krugu ljubavi da utkaju i daruju svom narodu", naveo je Patrijrh Porfirije.
 

Kako je navedeno u saopštenju SPC iz Fondacije Sime Igumanova polovina prihoda daje se Bogosloviji, a druga polovina studentima i srednjoškolcima koji su sa Kosova i Metohije.

"Mi imamo ambicije i želje da, nadahnuti primerom Sime Igumanova, pokrenemo i druge ljude da se ta Fondacija razvija", rekao je Patrijarh uz čestitike za Badnji dan.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tradicionalno paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save (FOTO)
Paljenje badnjaka, ATA, 6.1.2024.

Badnje veče

06.01.2024. 18:43

Tradicionalno paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save (FOTO)

Tradicionalnim paljenjem badnjaka ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, vernici koji slave Božić po julijanskom kalendaru, obeleževaju Badnje veče.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve