Vesti
14.10.2023. 22:25
R. E.

Poglavar SPC

Kako je Patrijarh Porfirije dočekan u Crnoj Gori (VIDEO)

1
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Patrijarh Porfirije boravi u Crnoj Gori povodom obeležavanja desetogodišnjice osveštenja Sabornog hrama.

Patrijarhu je priređen doček ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde se okupilo više hiljada vernika iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske.

U obraćanju je patrijarh rekao da je njegovo srce ispunjeno blagoslovom Božijim i neizmjernom radošću "jer možemo da zajedno uznosimo molitve Gospodu za mir u svetu i dobro među svim ljudima i narodima".

"Da se zajedno molimo za jedinstvo u Hristu našega naroda i za sve druge narode, pre svega za one narode sa kojima živimo zajedno i koje je Gospod uputio na nas, sa kojima delimo milu nam državu Crnu Goru", naveo je patrijarh srpski.

Pozvao je da se Srbima na Kosovu i Metohiji ne onemogućava snabdevanje lekovima i namirnicama.

"Ne zaboravljamo ni u jednom trenutku ni našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji su stalno, neprestano na krstu, neprestano raspeti, ali raspećem svojim svedoče ono što su svedočili i naši oci - svoj verski, narodni i nacionalni identitet. Molimo se da Gospod urazumi sve one od kojih zavise životi naše braće i sestara na Kosovu i Metohiji, da otopli srca onih od kojih to zavisi, da na Kosovu i Metohiji ne sprečavaju snabdevanje lekovima, hranom, namirnicama i osnovnim životnim potrebama", rekao je, između ostalog patrijarh Porfirije, preneo je RTS.

Dobrodošlicu Njegovoj svetosti poželeo je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Joanikije, koji ga je ranije danas dočekao na podgoričkom aerodromu.

On je istakao da patrijarh Porfirije kao Sveti Sava donosi narodu milost i širi mir Božiji.

Mitropolit Joanikije je rekao da je pre 10 godina patrijarh Porfirije, tada kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski, učestvovao u osveštanju Hrama Hristovog Vaskresenja.

"Na ovom svetom hramu je tada postavljen pečat pravoslavnog jedinstva. Jedinstva svetih Božijih crkava u zajedničkom bogosluženju i podršci. Nažalost, u zadnje vrijeme to jedinstvo trpi značajna iskušenja, ali nadamo se da će ona biti prevaziđena", rekao je mitropolit Joanikije u obraćanju.

Mitropolit Joanikije istakao je da je patrijarh Porfirije doneo mir i pravdu Crnoj Gori kada je sa Vladom potpisao Temeljni ugovor, što je bilo priznanje za ostvarenje prava i slobode, ali i najviše zaštite svetinja i manastira SPC u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

Patrijarh srpski Porfirije sastao se i sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem koji je u vili "Gorica" priredio svečani ručak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odlikovan patrijarh Porfirije
Porfirije

MPC

05.06.2023. 17:05

Odlikovan patrijarh Porfirije

Patrijarhu srpskom Porfiriju danas je u Hramu Svete Sofije u Ohridu uručen orden Svetog Klimenta Ohridskog, najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve