Vesti
26.04.2019. 12:37
Tanjug / R. E.

PEKING: Vučić se sastao sa Putinom, glavna tema Kosovo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se pre podne u Pekingu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora bilo je Kosovo,.

Vučić je Putinu, kako saznajemo, rekao da ne razume poteze Prištine, na šta mu je šef Rusije odgovorio da Moskva pažljivo prati dešavanja na Kosovu i da će Srbiji pružiti svu neophodnu podršku.

Putin je na početku sastanka rekao da je zadovoljan ekonomskom saradnjom dve zemlje, te da mu je drago da mogu da razgovaraju o bilateralnim i regionalnim pitanjima. Dvojica predsednika, razgovarali su i o vojno tehničkoj, ali i energetskoj saradnji. Vučić je tom prilikom Putinu pokazao i prve fotografije o početku izgradnje Truskog gasovoda kroz Srbiju.

 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Sastanku srpskog i ruskog lidera prisustvovali su i šef ruske diplomatije Segrej Lavrov, kao i srpski ministri, članovi delegacije koja boravi na forumu Pojas i put u Pekingu. Srpski predsednik čestitao je Putinu, obraćajući mu se na ruskom jeziku, veliki pravoslavni praznik, Vaskrs.

Inače, Vučić je juče razgovarao s kineskim predsednikom Sijem, kao i s Vang Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

U izjavi novinarima, nakon susreta s kineskim predsednikom, Vučić je preneo reči Sija da je malo zemalja i prijatelja u svetu koji otvoreno govore i prihvataju prijateljstvo s Kinom, poput Srbije, što potvrđuje koliko Kina ceni poziciju Srbije u bilateralnim odnosima dve zemlje i u okviru inicijative "Pojas i put", koja podiže infrastrukturne i druge kapacitete zemalja učesnica.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vučić je naveo i da očekuje da će predsednik Kine Si Đinping uskoro ponovo posetiti Srbiju. Predsednik je rekao da je sa šefom kineske države imao dobar razgovor, u veoma prijateljskom tonu.

"Predsednik Kine bio je veoma iskren u podršci teritorijalnom integritetu Srbije, a izrazio je i želju da se nastavi s dodatnim investicijama iz Kine u Srbiji", rekao je Vučić, ne krijući koliko je zadovoljan razgovorima u Pekingu i dobrim vestima koje donosi u Srbiju.

https://www.instagram.com/p/Bwq7wBlhe3r/?utm_source=ig_web_copy_link

Si je, takođe, dao zeleno svetlo za vojno-tehničku saradnju sa Srbijom.

Vučić je preneo i da mu je Si rekao da nikada neće zaboraviti posetu Srbiji i smederevskoj železari.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve