Vesti
04.02.2024. 10:40
Beta

Petar Petković

"Srbija će tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog tenzija na Kosovu"

1
Izvor: ATAIMAGES / A.K.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković izjavio je da je srpski narod na KiM u "veoma teškoj situaciji" zbog odluke Prištine o prelaznom periodu za ukidanje dinara i najavio je da će Srbija u ponedeljak zatražiti hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN zbog postojećih tenzija.

Petković je rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti pokrenuo krizu koja vodi "spirali nasilja" i ocenio je da su u najlošijem položaju Srbi koji žive u Metohiji, pošto su oni povratnici.

"Razlozi zbog kog tražimo vanredno zasedanje Saveta bezbednosti UN je taj što Aljbin Kurti vrši etničko čišćenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ili, kako se to pravno u konvencijama kaže, stvara nepodnošljive uslove života i namerno podvrgava Srbe takvim uslovima da oni ne mogu da opstanu na Kosovu i Metohiji već traže izlaz, naročito na prostoru centralne Srbije", kazao je za RTS Petković.

Dodao je da je poslednjih godinu dana više od 14 odsto Srba napustilo prostor Kosova i Metohije i živi u centralnoj Srbiji.

Po njegovim rečima, dva radnika Pošte u Goraždevcu kosovska policija je uhapsila u subotu i zaplenjen je novac namenjen za isplatu penzija Srbima.

"Držali su ih više od 12 sati u policijskoj stanici u Peći i ispitivali. Tek oko 20 časova oni su pušteni kućama. Dakle, apsolutno je neprihvatljiv način na koji Aljbin Kurti pre svega demonstrira silu prema srpskom narodu na KiM. On sada ide dotle da bukvalno onemogućava Srbima da prime penzije i socijalna davanja i to Srbima povratnicima, jer su upravo ta četiri miliona dinara bila namenjena za tu vrstu isplate", naveo je Petković.

On je ocenio da su SAD "prvi put" od početka krize "adekvatno reagovale" i da je saopštenje Džefrija Hovenijera "ohrabrujuće" pošto je osudio napad na srpske institucije na Kosovu i Metohiji.

"Naravno da Amerika neće menjati svoju politiku prema takozvanom nezavisnom Kosovu i Metohiji, ali u ovom slučaju, kada je u pitanju ukidanje dinara koje stvara humanitarnu katastrofu na Kosovu i Metohiji u srpskim sredinama vidimo drugačiju reakciju", rekao je Petković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve