Vesti
09.10.2023. 17:20
Beta

Peter Stano upozorio

"Srbija da istraži sve što se dogodilo u Banjskoj ili će biti posledica"

1
Izvor: Shutterstock

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da se od Srbije očekuje "puna i bezuslovna saradnja" u istrazi kako bi se što pre stekla jasna slika o tome šta se dogodilo u Banjskoj 24. septembra i ko je za to odgovoran.

"Na osnovu toga će Evropska unija (EU) odlučiti koji će biti sledeći koraci u našem pristupu Srbiji, Kosovu, dijalogu i regionu", rekao je Stano novinarima u Briselu.

Na pitanje sa kim Srbija treba da sarađuje u istrazi budući da ne prizaje Kosovo, Stano je rekao da "ako ima volje, ima i načina" i da se "ne treba kriti iza formalnosti priznanja ili nepriznanja".

"Postoji dovoljno načina kako možete da podelite svoje nalaze, kako možete sarađivati kako bi doprineli punoj istrazi. Jer ono što se desilo 24. septembra je toliko ozbiljno da mora u potpunosti da se razjasni jer će imati posledica", naveo je Stano.

On je rekao da ne želi da ulazi u detalje i faze u istrazi.

"Stav EU je jesan - očekujemo punu i bezuslovnu saradnju od Srbije i svih koji mogu da doprinesu kako bi smo što pre imali jasnu sliku o tome ko je učestvoavo i ko je orkestrirao napad", naglasio je.

Stano je ponovio da je poruka visokog predstavnika EU, zemalja članica i cele međunarodne zajednice Beogradu i Prištini da se vrate dijalogu jer je to jedini izvodljiv način da se reši pitanje normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

"Povratak dijalogu je nedvosmislena jasna poruka obema stranama. Morate se vratiti dijalogu jer u protivnom nećete rešiti problem", rekao je Stano i dodao da je drugo važno i više puta ponavljano očekivanje poziv na hitnu deeskalaciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve