Vesti
04.10.2019. 14:00
R. E.

PETI OKTOBAR: Zakasneli odjek Osme sednice

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ako je za vidovdanski mit u Srba najbitniji jedan datum, za zabludu u Srba najvažnije je jedno godišnje doba. Samo dan nakon godišnjice čuvene Osme sednice, na kojoj se Slobodan Milošević ustoličio, kalendarski i krajnje logično sledi godišnjica njegovog poraza - izbori 24. septembra, koji subili samo uvod u veliko finale - 5. oktobar.

Između, ipak postoji decenija. Duga, krvava, razorna. Na čuvenoj Osmoj sednici nije samo Milošević pobedio Ivana Stambolića. Čitava jedna liberalna struja je izgubila, a pobedu su odneli nacionalizam i vidovdanski mit. Ona je simbol prelaska Srbije u novo političko doba koje po mnogima još uvek nije završeno. Doba koje se završilo ubistvom Ivana Stambolića i skidanjem sa vlasti Miloševića sve iste pozne 2000. Ili doba koje i dalje traje?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Zbog čega nismo bili spremni, na promene koje je doneo Peti oktobar? Da li se "6. oktobar" nije desio jer za njega nije ni bilo plana? Kada je posejano seme tzv. revolucije, koja to nikada nije postala? I šta o njenoj vezi sa Osmom sednicom kažu savremenice i učesnice događaja - Ljubinka Trgovčević, Latinka Perović, Sonja Liht, pročitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kioscima...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve