Vesti
23.11.2019. 14:20
Tanjug

PIRATI NAPALI BROD: Među otetima državljanin Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Među sedam mornara koje su pirati oteli u Gvinejskom zalivu, nalazi se i jedan državljanin Srbije, saopštilo je u subotu Ministarstvo spoljnih poslova.

"Od vlasti Ekvatorijalne Gvineje zvanično smo obavešteni da se među sedam mornara koje su pirati oteli u Gvinejskom zalivu nalazi i jedan državljanin Republike Srbije", navedeno je u saopštenju.

Ambasadi Srbije u Angoli, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna i za Ekvatorijalnu Gvineju naloženo je da prikupi sve relevantne podatke u vezi sa otmicom i položajem našeg građanina.

"Naša Ambasada je u stalnom kontaktu sa vlastima Ekvatorijalne Gvineje u vezi sa ovim događajem i preduzima sve mere koje su potrebne za pomoć državljaninu Republike Srbije", saopštio je MSP.

Poznat identitet kidnapovanog

Pomorac A. T. iz Zrenjanina je srpski državljanin koji je otet zajedno sa još 6 kolega sa broda u Ekvatorijalnoj Gvineji, prenose mediji.

Ministarstvo inostranih poslova Ekvatorijalne Gvineje dostavilo je diplomatskim kanalima zvaničnicima u Srbiji informaciju u kojoj se navodi da je do otmice došlo 20. novembra ujutru na brodu “Vorden”, koji snabdeva namirnicama naftnu platformu u vodama naftne platforme na nalazištu “Safir”.

Brod je napustio naftno polje smešteno na 12 nautičkih milja od obale i krenuo je prema Lubi, lučkom gradu na južnom ostrvu Bioko, kada je napadnut.

"Platformu su napali pirati koji su krenuli ka luci Luba i oteli sedmoricu članova posade. Među njima je i jedan srpski državljanin, A. T.", prenosi "Blic" izjavu neimenovanog izvora.

Kako se navodi, A. T. više od 10 godina radi na prekookeanskim plovidbama. Pomorski fakultet završio je u Kotoru, a osim za američku kompaniju "Ekson mobajl", na čijem se brodu nalazio kada je kidnapovan, radio je i za poznatu turistički orijentisanu kompaniju MSC, koja putnike vodi na krstarenja širom planete. Za sada nema detalja o otmičarima i njihovim motivima.

Potsetimo Ekvatorijalna Gvineja saopštila je ranije da su pirati u Gvinejskom zalivu oteli sedam stranih državljana, među kojima je i Srbin, kao i državljani Južne AFrike, Filipina i Kameruna... U saopštenju vlastis e navodi da su pirati napali brod kompanije Ekson Mobajl u blizini naftnog nalazišta Zafiro, javio je AP. Mornarica je kasnije ušla na brod da bi zatekla preostalih osam članova posade koji su uspeli da se sakriju.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve