Vesti
23.04.2023. 10:30
RTS

Ahmed Abdel Muti

Počela evakuacija srpskih državljana iz Sudana

1
Izvor: Beta / AP / Marwan Ali

Ahmed Abdel Muti, počasni konzul Srbije u Sudanu, rekao je da je u toku evakuacija srpskih državljana iz te zemlje.

"Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih džavljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski", potvrdio je Ahmet Abdel Muti za RTS.

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu - ili su rešili da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu predomišljaju o načinima odlaska iz Sudana, iz bezbednosnih razloga, rekao je počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Abdul Muti.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha el Burhana, koji predsedava sudanskim Suverenim savetom i Mohameda Hamdana Dagala poznatog kao Hemedti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku.

Usled sukoba u prestonici Kartumu onesposobljen je aerodrom, a mnogi putevi su neprohodni.

Hrane gotovo da nema, a veliki broj bolnica je onesposobljen. U sukobima je stradalo najmanje 413 osoba, a više od 3.500 je povređeno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sukobi u Sudanu ne prestaju, poginulo najmanje 97 ljudi
1

Rat u Sudanu

17.04.2023. 08:36

Sukobi u Sudanu ne prestaju, poginulo najmanje 97 ljudi

U sukobima između vojske i paravojnih formacija u Sudanu poginulo je najmanje 97 ljudi i ima mnogo povređenih, saopštio je sindikat lekara u toj zemlji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve